Ruter til løb og vandring

Find inspiration til din næste udflugt

Opstart af organiserede aktiviteter i naturen

Inden du arrangerer

Når du f.eks. som forening organiserer aktiviteter, er det vigtigt at være opmærksom på, at mange af skov- og naturområderne i Sorø Kommune ejes af Stiftelsen Sorø Akademi. Det er derfor vigtigt at kontakte dem på forhånd, hvis der arrangeres aktiviteter på deres områder. På Stiftelsen Sorø Akademis hjemmeside er der nærmere information om deres områder, og hvem man skal kontakte.

Stiftelsen Sorø Akademi

 

Der er også andre skov- og naturområder og arealer i Sorø Kommune, hvor du ligeledes skal kontakte ejerne, hvis der arrangeres aktiviteter. Overvejer du at starte nye gå-aktiviteter op, så kontakt gerne idrætskonsulent Sebastian Bruun Søndergaard:

sesp@soroe.dk

Hvor må du færdes i naturen?

Læs om adgangsregler mv.

Foreningsliv

Fælles gå- og vandreture med foreninger

Sorø Kommune har mange foreninger, der tilbyder fælles gå- og vandreture:

Her kan du finde vandreruter

Danmarks Naturfredningsforening Sorø har lavet en oversigt over afmærkede vandreture i hele Sorø Kommune, som DN Sorø er involveret i arbejdet om.

DN Sorø vandreture og foldere

Tag på poetisk travetur med Ingemann ved Sorø Sø - 3,5 km med tilhørende lydfortællinger, som du finder på Danske Digterruter. Digterruten bevæger sig gennem Akademiets romantiske have samt skov og eng.

Danske Digterruter

Tanken med Dianaloopet er, at både Dianalunds borgere og gæster vil blive ledt rundt i byen og få vist attraktioner, seværdigheder og natur. Det er muligt at cykle, gå eller løbe turene, og alle tre ruter har samme start og slutpunkt.

Dianaloopet

Hjerteforeningens hjertestier er afmærkede motionsruter, hvor der langs ruten er opsat skilte med Hjerteforeningens logo. Du kan finde hjertestierne i Sorø Kommune ved Grydebjerg Skov, Tuel Sø og Lynge-Frederiksberg.

Hjerteforeningens Hjertestier i Sorø Kommune

Natureventyr er en gratis app, som gør naturen endnu mere eventyrlig for børnene. Med appen i hånden kan I gå på eventyr – eventyr som er skrevet unikt til børn og på børnevenlige ruter.

Sorø Bykontor har i samarbejde med Sorø Kommunes kulturkonsulent og idrætskonsulent, stiftelsen Sorø Akademi og Kongskilde Naturcenter fået skrevet en række spændende natureventyr. Natureventyrerne guider jer langs børnevenlige naturruter, hvor I oplever eventyr, der er skrevet unikt til det enkelte område i og omkring Sorø.

Appen fortæller, hvordan I kommer frem til start, og hvilke faciliteter I kan forvente på stedet, og kapitlerne bliver aktiveret, når I er tæt på der, hvor handlingen foregår. Resultatet er en gåtur fyldt med leg, fantasi, udfordringer og bevægelse.

De fem natureventyr:

Selma og den grå tyv

Tag med Selma og historiens muse Klió ud på en hæsblæsende jagt efter Ingemanns historie i Sorø bymidte og Akademihaven. Verdens ondeste kunsttyv “Den grå” vil nemlig stjæle digterens historie og lade ham forsvinde fra historien for altid. I et kapløb med tiden må Selma og Klió ud for at fange alle de vigtige begivenheder og værker i Ingemanns liv i musens magiske spejl, inden kunsttyven stjæler dem.

Absalons store dyst

I eventyret følger I drengen Johannes, som beslutter at deltage i en dyst, som den store biskop Absalon har arrangeret i sin søgen efter en modig og klog væbner. Det bringer Johannes på en tur i skoven og haven omkring klosteret, hvor han skal løse mange svære udfordringer. Heldigvis får han hjælp af sin ven munken Mogens og klosterkatten Karen.

Grumhilds forbandelse

Dette eventyr tager jer en tur rundt i Broby Vesterskov sammen med de små forunderlige væsner Skovlingerne. Skoven er særdeles rig på fortidsminder, og I kommer på dette eventyr forbi en stribe af skovens i alt 11 fredede langdysser og runddysser sammen med skovlingerne Ask og Pinja.

Den flyvende juvel*

De to raske børn Gnist og Spurt har hørt om en flyvende blå juvel, og de tager til Tamosen for at få fat på den. Her bliver de sammen med en mystisk kutteklædt kvinde hvirvlet ind i en vigtig redningsaktion og må løse flere opgaver for at befri den sjældne isfugl.

Balladen om den forsvundne bog*

De to frække børn Gnist og Spurt bliver sendt ud på en spændende rejse i den smukke natur ved Kongskilde Naturcenter for at hjælpe den gamle kloge mand Frode. Han mangler siderne til en vigtig bog, han har skrevet. Hvem mon har stjålet de vigtige sider? Kan børnene løse opgaverne undervejs? Vil det lykkes at snige sig forbi den sure smed, der prøver at sætte Gnist og Spurt i arbejde? Tag med på tur og find ud af det.

*Til disse eventyr kan man, ved hjælp af appen, finde en rygsæk med udstyr, der supplerer eventyret med aktiviteter for hele familien. Disse natureventyr er støttet af Nordea-fonden, Novo Nordisk Fonden, Friluftsrådet, Sammen Om Mere Bevægelse og På Sporet af Sydvestsjællands Natur.

Der er mulighed for at opleve både vandre- og cykelruter i Naturpark Åmosen. Her kan du få unikke naturoplevelser på stier gennem skiftende landskaber.

Vandre- og cykelruter i Naturpark Åmosen

På Sorø Bibliotek hos Sorø Bykontor – Sorø Kommunes officielle Turistinspiration kan du finde guidede rundvisninger for større grupper i og omkring Sorø, byvandringer samt købe vandrekortet 4 skønne gåture med natur- og kulturoplevelser.

Guidede ture  

Byvandring

SPOR er trampestier på landbrugsjord i hele Danmark. På oversigten over alle "Spor i Landskabet" kan du finde trampestier i Sorø Kommune.

SPOR

Find Stiftelsen Sorø Akademis oversigt over kort og foldere til gåture, ridestier og mountainbike-ruter her:

Kortoversigt og turfoldere

Oplev fortiden interaktivt gennem spil, guidede ture og oplevelser i det fri med Sorø Museum / Museum Vestsjællands app "Tidslommen".

Hent app'en Tidslommen gratis her

På Naturstyrelsens arealer i Tystrup-Bavelse findes otte vandreruter. Den korteste er på 1 km og den længste på 5,5 km. Der er knyttet et tema til hver vandrerute, og afhængig af, hvilken rute du vælger, kan du således blive klogere på alt fra skovens kilder over fuglene og livet i vandet til områdets historie. Oplev bl.a. Kongskilde Naturcenter, Tystrup Sø, Suserup Skov og Susåen.

8 vandreruter i Tystrup-Bavelse

På Udinaturen.dk kan du finde inspiration til ture ud i naturen, hvad end du leder efter vandreruter, cykelruter, shelters eller legepladser.

Udinaturen.dk

På Google Maps kan du se en samlet oversigt over Kvalitetsstier fra Dansk Vandrelaug, Kløverstier fra Friluftsrådet og SPOR (Spor i Landskabet).

Kvalitetsstier fra Dansk Vandrelaug

Kløverstier fra Friluftsrådet

SPOR (Spor i Landskabet

Vandrestier i Google Maps

Senest opdateret 27-11-2023