En taskforce bestående af Ankestyrelsen, Social- og Boligstyrelsen og Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation (VISO) har siden begyndelsen af 2024 fulgt og analyseret Sorø Kommunes sagsbehandling på voksenhandicapområdet. Det sker i forbindelse med det toårige analyse- og udviklingsforløb, som voksenhandicapområdet under fagcenter for Social og Sundhed påbegyndte ved årets begyndelse med formålet at styrke sagsbehandlingen.
Sorø Kommune har nu modtaget taskforcens analyserapport, hvor de vurderer, at kommunen er godt på vej til at sikre et fælles fagligt grundlag for sagsbehandlingen. Taskforcen vurderer, at kommunen i høj grad har en praksis, der sikrer en god politisk og strategisk styring på voksenhandicapområdet, samt en praksis, der sikrer helhed og sammenhæng i sagsbehandlingen.
Samtidig identificerer taskforcen områder, kommunen fortsat skal arbejde med. Det drejer sig f.eks. om mere grundig oplysning af sagerne, inden der træffes afgørelse, samt mere ensartethed og systematik i sagsbehandlingen og i afgørelserne til borgerne. Taskforcen påpeger desuden, at der skal være et større fokus på, at kommunens kvalitetsstandarder og generelt fastsatte serviceniveau bliver mere tydeligt i de begrundelser, der gives i afgørelserne. Derudover skal kommunen arbejde med et større helhedssyn på borgernes behov og inddragelse i sagsbehandlingen.
Et helhedssyn på systematik og struktur
Rapporten markerer det næste skridt i det arbejde med at udvikle voksenhandicapområdet, Sorø Kommune har sat i gang, og Social og Sundhedschef Annette Homilius er glad for, at taskforcen er kommet med et helhedssyn på den systematik og struktur, der skal til for at bidrage til en mere stringent og ensartet praksis i Sorø Kommune:
”Vi har i Sorø Kommune været i gang med en stor udvikling af hele voksenhandicapområdet for at sikre højere faglighed og kvalitet for vores borgere. Der har været brug for at give medarbejderne et bedre fundament at stå på i det daglige arbejde, så deres kvaliteter og kompetencer kan komme bedre i spil til gavn for borgerne. Derfor er taskforcens bidrag et naturligt næste skridt i vores arbejde. Vi tager rapportens opmærksomhedspunkter til efterretning og glæder os til at arbejde videre med dem i udviklingsforløbet.”
Også Lars Schmidt, formand for Social og Sundhedsudvalget i Sorø Kommune, hilser taskforcens konklusioner velkommen:
”Taskforce-rapporten er værdifuld for det politiske arbejde, da den er med til at give perspektiv ind i de politiske drøftelser. Det er med til at kaste lys over, hvad vi skal have fokus på for at gøre borgernes møde med kommunen endnu bedre.”
Taskforcen gennemgik ved forløbets start i begyndelsen af 2024 en række sager for at se, hvilke områder der var behov for at arbejde med. Som grundlag for analyserapporten har Ankestyrelsen og VISO gennemgået 18 sager for juridiske forhold, mens fem af de 18 sager også er gennemgået med et socialfagligt perspektiv. I rapporten tager taskforcen forbehold for, at virkningen af de tiltag, kommunen allerede har gennemført, eventuelt først er slået igennem, efter de pågældende sager er blevet indhentet og gennemgået.
Yderligere informationer
Læs taskforcens rapport her