Pressemeddelelse

Degneparken bliver Danmarks første idrætscertificerede dagcenter

20-11-2024

Onsdag den 20. november markerer afslutningen på et halvt års dedikeret indsats, når Degneparken, som det første dagcenter i Danmark, gennemfører en DGI-idrætscertificering. Forløbet har klædt dagcenterets personale på med nye kompetencer til at styrke borgernes sundhed og livskvalitet gennem idræt og bevægelse.

Dagcenteret Degneparken i Dianalund kan den 20. november 2024 officielt kalde sig Danmarks første DGI-certificerede dagcenter. Degneparken er et visiteret tilbud til borgere over 60 år med fysiske, psykiske, kognitive eller sociale udfordringer. Her møder de andre, som er i samme situation, samt uddannet personale, der gennem aktiviteter og samvær støtter borgerne i at holde sig i gang og blive i eget hjem så længe som muligt.

Idræt og bevægelse som naturlig del af hverdagen

Over det seneste halve år har Degneparkens personale arbejdet intensivt med at integrere mere bevægelse i dagligdagen som del af en såkaldt DGI-idrætscertificering. Indsatsen hører under partnerskabsaftalen ’Sammen om mere bevægelse’ mellem Sorø Kommune og DGI Midt- og Vestsjælland, der har til formål at få flere af kommunens borgere til at leve et aktivt liv. Arbejdet er dermed foregået i et tæt samarbejde mellem kommunens Kultur og Fritidsafdeling og Center for Social og Sundhed.

Formand for Social og Sundhedsudvalget, Lars Schmidt, udtaler:

”Jeg er stolt over, at vi som de første i Danmark nu kan tilbyde vores borgere i målgruppen et DGI-certificeret dagcenter. Det har stor betydning for både den fysiske og den mentale sundhed, at vi har fysisk aktivitet som en naturlig del af hverdagen hos kommunens ældre, og det kan Degneparken nu i endnu højere grad sætte rammerne for.”

Han suppleres af Kasper Nygaard, formand for Kultur og Fritidsudvalget i Sorø Kommune:

”’Sammen om mere bevægelse’ er et vigtigt partnerskab, som giver endnu flere og bedre muligheder for, at kommunens borgere kan leve et aktivt liv. Jeg var derfor meget glad for, at vi i foråret kunne forlænge aftalen, og det er fantastisk nu at kunne sætte flueben ved endnu en DGI-certificering af et tilbud til Sorø Kommunes borgere.”

En gennemgribende proces for et løft af sundheden

En DGI-idrætscertificering er en gennemgribende proces, der involverer hele personalegruppen. Forløbet er bygget op omkring fem undervisningsmoduler, der dækker forskellige temaer inden for bevægelse og idræt. Her er bl.a. fokus på leg, sanseaktivering, balance og sociale fællesskaber. Efter hvert modul følger en periode, hvor personalet afprøver deres nye viden og redskaber i praksis.

Formand for DGI Midt- og Vestsjælland, Anne Grethe Thede Jensen, fortæller:

"Med idrætscertificeringen af Degneparken ønsker vi at finde nye måder at løfte sundheden på – og her kan aktive fællesskaber og bevægelsesglæde spille en afgørende rolle. Det handler ikke kun om at have det sjovt, men også om at skabe flere gode år, inden alderdommens udfordringer for alvor sætter ind. Mange af os kan se frem til at leve til langt over 80 år, og det kræver, at samfundet skaber muligheder for både forebyggende sundhedstilbud og en stærk indsats, når sygdom og alderdom alligevel melder sig.”

Årlig re-certificering

For at sikre, at idrætscertificeringen bliver ved med at gøre en forskel i hverdagen, skal Degneparken re-certificeres hvert år. Det sker gennem et tretimers modul, hvor personalet får mulighed for at dele erfaringer, tale om de udfordringer, de står med lige nu, og arbejde med nye idéer. Her handler det om at finde ud af, hvad der fungerer godt, og hvor der er plads til forbedringer.

 

Fakta

Fysisk aktivitet spiller en afgørende rolle for ældre i forhold til at opnå og bevare en sund livsstil. Selv små indsatser tæller i det samlede regnestykke. Ved at holde sig fysisk aktiv reduceres risikoen for smerter, dårligt helbred, tab af muskelmasse, fald, frakturer og hjertekarsygdomme.

Sammen om mere bevægelse

’Sammen om mere bevægelse’ har til formål at få flere af kommunens borgere til at leve et aktivt liv med idræt, motion og bevægelse i hverdagen, til at deltage i idrætslivet i foreningerne eller blive en del af aktive fællesskaber.

Der er overordnet fire målgrupper i partnerskabsaftalen, som danner rammerne for, at flere borgere bliver fysisk aktive: ’Børn og unge’, ’voksne og familier, ’Socialt udsatte og sårbare borgere’ og ’seniorer’.

Med udspring i de fire målgrupper er ’Sammen om mere bevægelse’ med til at understøtte foreningernes udvikling af idræts- og motionstilbud, styrke de frivilliges kompetencer, nedbringe barrierer for idrætsdeltagelse, udnytte kommunens faciliteter bedst muligt og sætte naturen i spil som idrætsarena.

’Sammen om mere bevægelse’ understøtter Sorø Kommunes Vision 2026 og dens temaer ’Sammen om det gode hverdagsliv’ og ’Sammen om levende og bæredygtige lokalsamfund’. Kommunens Kultur- og Fritidspolitik og dens tema ’Sammen om et aktivt liv – bevægelse som katalysator for et aktivt liv’ taler ligeledes ind i partnerskabets indsatser.

Sorø Kommune har afsat 250.000 kr. årligt til samarbejdet. Hertil bidrager DGI Midt- og Vestsjælland med 700.000 kr. i partnerskabsperioden.

Senest opdateret 20-11-2024