Hvis visse betingelser er opfyldt, er det muligt at holde sit tag- og overfladevand på egen grund i et LAR-anlæg.
Grundejers forpligtigelser
Før man etablerer en nedsivningsløsning, som fx en faskine, skal man søge om tilladelse ved Sorø Kommune. Dette kan man gøre via Byg og Miljø eller ved at sende en detaljeret tegning og beskrivelse til spildevand@soroe.dk.
Udgifter til nedsivning af overfladevand på egen grund afholdes af grundejer.
Der skal indsendes en færdigmelding til Sorø Kommune med en kloaktegning over det udførte, når arbejdet er færdigt.
LAR-anlægget og særlige hensyn
Klimaændringer med øgede nedbørsmængder til følge gør det attraktivt at forsøge at håndtere regnvand der, hvor det falder. Særligt i områder hvor kloakken ikke er dimensioneret til de større regnmængder.
Lokal afledning af regnvand medfører en naturlig tilstrømning til vandløbene. Dermed neddrosler man i nogen grad de store afstrømningshændelser i vandløbene via kloakken. LAR-elementer er primært baseret på forsinkelse og nedsivning.
Nedsivning m.v. kan typiske ske ved:
- Nedsivning i faskiner
- Regnbede
Fordampning og etablering af grønne tage er også tiltag, der begrænser afledningen til kloakken.
Det er dog ikke alle steder, at regnvand kan nedsives. Det kan fx skyldes:
- Ønsket om at beskytte grundvandet mod forurening
- At jorden er for leret
- Høj grundvandsstand
- Afstandskrav
Når der etableres nedsivningsanlæg på grunden, er det vigtigt, at man tænker over adfærden på egen grund. Dels bør man tænke over de byggematerialer, der anvendes, idet zink og kobber er uhensigtsmæssige i forhold til den forurening, der sker i jorden, og dels udvaskning når zink og kobber ophobes i jorden. Pesticider og saltning er uønskede stoffer i et nedsivningsanlæg af hensyn til grundvandsbeskyttelsen. Man bør derfor finde alternativer til salt, pesticider m.v. og sikre, at byggematerialer ikke har en negativ påvirkning på miljøet.
Drift og vedligehold generelt
Drift og vedligeholdelse af afløbsinstallationer, herunder nedsivningsanlæg, er ejers ansvar.
Der bør ikke plantes træer eller større buske nærmere end tre meter fra nedsivningsanlægget, da rødderne kan tilstoppe anlægget.
Undgå brug af pesticider, mosbekæmpelsesmidler og vejsalt på arealer og overflader, der afvander til nedsivningsanlægget, da det kan forurene grundvandet. Det gælder både i haven og på arealer, hvor vandet opsamles og ledes til nedsivningsanlægget.
Ved fjernelse af et nedsivningsanlæg skal jorden under anlægget fjernes og bortskaffes til et godkendt anlæg efter reglerne i jordflytningsbekendtgørelsen22. Inden der skal ske oprensning, skal der udtages prøver til analyse for indhold af miljøfremmede stoffer (”Jordpakken” – Totalkulbrinter, PAH-forbindelser og seks tungmetaller).
Dimensionering af LAR-anlæg
Grundejer skal sørge for, at nedsivningsanlægget er stort nok til at klare de større regnskyl. Man kan få hjælp til dimensionering og udførelse af et nedsivningsanlæg hos organisationen LAR i Danmark og Teknologisk Institut eller ved at kontakte en kloakmester.
LAR-anlæg skal dimensioneres med baggrund i Rørcenteranvisning nr. 016, og det anbefales at dimensionere sit LAR-anlæg til minimum en tiårshændelse med en sikkerhedsfaktor på 1,1, jf. Spildevandskomiteens skrift vedr. dimensionering af LAR-anlæg. Dette skyldes, at en gentagelsesperiode på to eller fem år giver en dårlig sikring mod oversvømmelser under ekstrem regn, da nedsivningsanlægget hurtigt bliver fyldt op. Anlæggene bør derfor enten være større, eller også skal det sikres, at vandet fra ekstremhændelser ikke giver skader i lavereliggende områder.
Det anbefales at anvende LAR-dimensioneringsregnearket fra organisationen LAR i Danmark, som findes på Lar i Danmarks hjemmeside: Dimensionering af LAR-anlæg - LAR i Danmark. I regnearket er sikkerhedsfaktoren på 1,1 allerede skrevet ind.
Retningslinjer for nedsivning af regnvand
Før man etablerer en faskine eller anden nedsivning, skal man søge om tilladelse ved Sorø Kommune. Dette kan man gøre via Byg og Miljø eller ved at sende en detaljeret tegning og beskrivelse til spildevand@soroe.dk.
Tilladelse meddeles efter spildevandsbekendtgørelsens § 38 eller § 40-41 og miljøbeskyttelseslovens § 19 stk. 1. Når et nedsivningsanlæg ønskes placeret i en afstand til vandløb, søer eller havet på mindre end 25 meter, skal der også meddeles tilladelse til udledning efter spildevandsbekendtgørelsens § 19, stk. 1.
Nedsivningsanlægget skal overholde følgende afstandskrav:
- Nabo- og vejskel - 2 meter
- Bygninger med beboelse - 5 meter
- Øvrige bygninger - 2 meter
- Drikkevandsboring - 25 meter
- Naturområder, der er beskyttet af naturbeskyttelseslovens 3 - 25 meter (normalafstand)
- Vandløb, søer, eller hav - 25 m
- Nedsivningsanlæg til spildevand - 25 meter
- Jordvarmeslanger - 5 meter
- Isolerede jordvarmeslanger - 2 meter
Hvis grundejer vil nedsive regnvand, der afledes til den offentlige kloak, skal en autoriseret kloakmester stå for afkoblingen og afpropningen af den eksisterende kloak. Grundejer må gerne selv etablere selve nedsivningsanlægget til regnvand.
Sorø Forsyning skal sikre, at afstandskravet fra indvindingsboringer til spildevandsledninger er overholdt. Ved nyetablering og renovering skal forsyningens spildevands- og vandforsyningsafdeling overholde gældende afstandskrav. For eksisterende anlæg skal der foretages en vurdering af hvilke ledningsstrækninger, der skal opprioriteres med henblik på inspektion for tæthed og evt. forring.
Vejvand
Sorø Kommunes retningslinjer for håndtering af vejvand fremgår af afsnit 2.11 i spildevandsplanen.
Regnvand fra veje eller parkeringspladser må ikke nedsives i faskiner. Den type vand skal nedsives fra over- fladen (med iltrig rodzone, sollys mm.) eller ledes gennem et rensebassin og forsinkelsesbassin hvorefter det kan udledes i vandmiljøet. Dette da denne type overfladevand indeholder flere stoffer, der kan forurene jord og grundvand.
LAR-anlæg i arealer med jordforureninger
Sorø Kommune giver ikke tilladelser til LAR-anlæg på lokaliteter med jordforurening, hvis der er risiko for mobilisering af forurening med øget udvaskning til grundvandet til følge. Hvorvidt der kan gives tilladelse, og under hvilke vilkår, vil bero på en konkret vurdering afhængig af typen af forurening, terræn m.v.
Bygge- og anlægsarbejde, herunder gravearbejde i forbindelse med etablering af faskiner, LAR-anlæg, ledninger mv. kan kræve en tilladelse efter jordforureningslovens § 8, hvis det berørte areal er kortlagt på vidensniveau 1 eller 2. Tilladelsen skal sikre, at projektet ikke medfører en forøget risiko ift. jordforureningen for mennesker og miljø, samt at Region Sjællands eventuelle senere offentlige indsats på lokaliteten ikke væsentligt fordyres. Der kan som udgangspunkt ikke tillades nedsivning, som vil medføre mobilisering af forurening med øget udvaskning til grundvandet til følge.
Ved ledningsarbejde i jord forurenet med flygtige forureningskomponenter eller lossepladsgas kan der blive stillet vilkår til sikring af, at ledningstracéer mv. ikke skaber nye spredningsveje for forurening ind i boliger. Hvorvidt der kan gives tilladelse, og på hvilke vilkår, beror på en konkret vurdering af den enkelte sag, og afhænger blandt andet af projektets udformning og hvilken type forurening, der er tale om.
Hvis der i forbindelse med gravearbejde træffes ny forurening, skal arbejdet standses, og Sorø Kommune skal orienteres, jf. jordforureningsloven § 71.
LAR-anlæg indenfor BNBO og områder med moderat eller højere risiko for forurening af grundvandet
LAR-anlæg uden vejvand og uden for arealer med jordforureninger
Ved etablering af nedsivning af regnvand inden for BNBO, samt i områder med moderat eller højere risiko for forurening af grundvandet, vil Sorø Kommune efter en konkret vurdering stille vilkår om materialer på tage, tagrender, nedløbsrør mv. for at beskytte grundvandets kvalitet. Alternativt kan der ledes til eksisterende regnvandssystem.
Nedsivning af regnvand må ikke etableres nærmere end 25 m fra vandforsyningsboringer.
LAR-anlæg med vejvand
Ved tilladelser efter spildevandsbekendtgørelsen til etablering af anlæg til LAR-anlæg med afledning af vejvand fra trafikbelastede arealer, herunder P-arealer inden for BNBO, samt i områder med moderat eller højere risiko for forurening af grundvandet, vil Sorø Kommune efter en konkret vurdering stille vilkår om evt. rensning før nedsivning eller tilsvarende løsning, der beskytter grundvandets kvalitet. Alternativt kan der ledes til eksisterende regnvandssystem.
Retningslinjer i indsatsplan for grundvandsbeskyttelse - nedsivning af regn- og vejvand
I BNBO og områder med høj, moderat høj eller moderat risiko, som er fremlagt i bilag 2 i Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, giver Sorø Kommune som udgangspunkt ikke tilladelse til:
- Nedsivning af regnvand fra veje, p-arealer, indkørsler eller andre trafikerede arealer
- Nedsivning af regnvand fra tage, inddækninger, tagrender mv. af fx kobber, bly, zink eller tagpap, hvor der kan være risiko for afsmitning af tungmetaller og miljøfremmede stoffer
- Nedsivning af regnvand fra V1 og V2 forureningskortlagte arealer
- Nedsivning af regnvand, der på anden måde kan være forureningsbelastet, fx kunstgræsbaner og lignende
Hvis der skal meddeles tilladelse til nedsivning, skal vandet renses i et egnet anlæg inden nedsivning, fx ved hjælp af de metoder, der er beskrevet i bilag 2 i Indsatsplanen for grundvandsbeskyttelse. Der skal desuden være fokus på risikoen for nedsivning af vejsalt, som der ikke kan renses for.
22 Bekendtgørelse om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord, LBK nr. 1452 af 07/12/2015