Dagplejen
I dagplejen er dit barn, hver dag, sammen med én fast voksen og få andre børn. Her kan dit barn skabe tætte relationer.
Det er altid den samme dagplejer, som tager imod om morgenen og siger farvel om eftermiddagen
Alle dagplejere har viden om børns udvikling og er bevidst om læringsmål for det enkelte barn. Alle dagplejere får efteruddannelse og supervision af dagplejekonsulenten.
Du kan selvfølgelig besøge en eller flere dagplejere, før du beslutter, hvor dit barn skal passes. Det kræver blot, at du laver en aftale med den dagplejekonsulent der er tilknyttet dit område.
Alle dagplejere er som udgangspunkt i heldagslegestue en dag om ugen, hvor du aflevere og henter dit barn i legestuen og hvor dit barn lærer at være en del af en større børnegruppe. Når dit barn starter i dagpleje, bliver dagplejeren hjemme fra legestue og andre sociale aktiviteter i mindst 14 dage. Dette for at have fokus på og understøtte dit barns tilknytning til sin dagplejer.
En dagplejer arbejder 48 timer om ugen, inden for tidsrummet klokken 6-17. Din dagplejer har en fast åbningstid, som er vigtig at overholde. Er der behov for en ændring af tiden, kontaktes dagplejekonsulenten. Ændringen er kun mulig såfremt børnegruppens forældre er enige.
Overholdes tiden ikke, vil du blive kontaktet af dagplejekonsulenten eller områdelederen med henblik på at finde et andet tilbud, der passer jeres behov for åbningstider bedre.
Fakta om dagplejen
Faglighed og pædagogik
Dagplejen i Sorø arbejder ud fra, at børn lærer gennem aktivt samspil med andre. De skal have indflydelse på deres hverdag, lære sig selv at kende og kunne tage hensyn til andre.
Alle dagplejere er tilknyttet en dagplejekonsulent som sparringspartner. Konsulenten giver faglig supervision, følger børnenes trivsel og tilser, at dagplejehjemmet fungerer.
Dagplejekonsulenterne samarbejder også med jer forældre omkring Jeres barns trivsel og udvikling.
Den styrkede pædagogiske læreplan
Dagplejerne arbejder med den styrkede pædagogiske læreplan, ved bl.a. at lave aktivitetsplaner og individuelle læringsmål for det enkelte barn.
Alle dagtilbud i Danmark skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Det er i virkeligheden ikke en plan, men snarere dagtilbuddets beskrivelse af, hvordan man som personale vil arbejde på at sikre en konstant udvikling af det pædagogiske arbejde i dagtilbuddet. Selve loven om den pædagogiske læreplan beskriver, hvad der skal arbejdes med i dagtilbuddene. Fordi alle børn i danske dagtilbud skal møde de samme grundværdier og sikres den samme brede vifte af erfaringer og oplevelser i et udviklende fællesskab.
De 6 læreplanstemaer:
- Alsidig personlig udvikling
- Social udvikling
- Kommunikation og sprog
- Krop, sanser og bevægelse
- Natur, udeliv og science
- Kultur, æstetik og fællesskab.
Nord:
Du vil blive indkaldt til møde når dit barn er ca. 2 år, hvor der laves en børnebeskrivelse. En børnebeskrivelse er en beskrivelse af, hvordan dit barn trives i hverdagen og hvordan det fungerer og udvikler sig fx sprogligt, motorisk og socialt. Børnebeskrivelsen er funderet i den styrkede pædagogiske læreplan. Forældreguiden. Der ud over arbejder vi med udviklingsskemaer, de er ligeledes funderet i den styrkede læreplan og udfyldes hvert halve år i samarbejde mellem forældre og dagplejer.
Syd:
Vi arbejder med halvårlige udviklingsskemaer, som er funderet i den styrkede pædagogiske læreplan.
Jeres dagplejer vil være i dialog med jer i forbindelse med udfyldelse af udviklingsskemaet, når jeres barn er 1 år og hvert ½ år, indtil det går ud af dagplejen
Gæstepleje
Gæstepleje er den pasningsordning, der tilbydes jeres barn, når den faste dagplejer er fraværende.
Når en dagplejer er syg, på kursus eller holder fri tager en kollega over. Børnene er hos en anden dagplejer i området. Dagplejerne bestræber sig på at besøge dit barns gæsteplejer, når det er muligt. Barnet kan blive gæsteplaceret i en radius på 10 km fra hjemmet.
Ved dagplejerens planlagte fravær har I mulighed for ringe til gæstedagplejeren og evt. aftale et besøg, såfremt det er muligt.
I gæsteplejen gælder jeres faste dagplejers åbningstider.
Tilbud om gæstepleje i vuggestue i område Syd
Gæsteplacering af dagplejebørn i vuggestuer sker med udgangspunkt i et "frit valg" for forældrene (Så frem der er ledig kapacitet, både plads og personalemæssigt) og kun i forbindelse med den pågældende dagplejers planlagte ferie, og afsp/kursus, der er mindst to dage og derefter. Implementeringen af en ordning efter princippet "frit valg" vil kunne gøres uden administrative omkostninger, og det praktiske aftales lokalt mellem forældrene, dagplejen og den konkrete daginstitution. Ligeledes vil det kunne understøtte brobygningen mellem dagplejen og børnehaven og kan dermed blive en form for investering i den fremtidige indkøring af barnet. Her har dagpleje konsulenterne en opgave i at vejlede forældrene, i forhold til brobygningen til den kommende børnehave, hvis der vides hvilket børnehavetilbud der er visiteret til.
- Når dagplejer melder deres ferie ud til forældrene, har forældrene mulighed for at vælge gæsteplacering hos en anden dagplejer eller i en vuggestue. Hvis de ønsker en vuggestue, skal de kontakte dagpleje konsulenten i deres område eller områdelederen, for at få at vide hvilken vuggestue i området har ledig kapacitet.
- Forældrene aftaler selv de praktiske forhold med det pågældende dagtilbud som f.eks. madpakker, bleer og andet.
- 3.Så frem forældrene ændrer mening om at benytte vuggestuen som gæstepleje før startdato, tildeles ansvaret for pasning til forældrene selv.
- I så fald, at barnet ikke trives i gæsteplejen i vuggestuen vil der, så frem det er muligt, forsøges at finde anden pasnings mulighed.
- 5. Barnet vil være tilknyttet stuen, vuggestuen vil sørge for en kontaktperson.
- I vuggestuen er organiseringen den, at personalet har skiftende arbejdstider, vil det betyde at barnet vil blive afleveret til forskellige personale hvis det kommer inden 8.30.
- Det I skal bringe med for jeres barn, til vuggestuen:
- formiddagsmad
- madpakke til frokost
- frugt og brød til eftermiddagen
- de vil få vand til frokost og til eftermiddags mad
- skiftetøj
- dyne
Ved sygdom og raskmelding
I tilfælde af dagplejers sygdom / Ved dagplejers syge- og raskmelding
Ved din dagplejers akutte sygdom bliver du kontaktet via sms med
tilbud om gæstepleje.
Sms'en skal altid besvares, uanset om dit barn holder fri eller du
vil takke ja til gæstepladsen.
Du har mulighed for at ringe til afsender af sms, hvis du ønsker
en anden gæsteplacering.
Det er vigtigt, at du/I tjekker jeres telefon om morgenen inden I
går.
Når din dagplejer er rask vil du/I igen blive kontaktet, enten via sms eller jeres gæstedagplejer giver besked ved afhentning.
Når dit barn er syg
Syge børn kan smitte andre, og selvom barnet ikke har feber, kan barnets almene tilstand være dårlig og det har brug for mor eller far. Det er vigtigt barnet kan følge dagens aktiviteter, hvis barnet er ked af det, helst vil sidde på skødet hele tiden og ikke vil lege, har det brug for at komme hjem i rolige rammer. Hvis jeres barn bliver syg i løbet af dagen, vil jeres dagplejer ringe efter jer.
Dagplejen må ikke give børn medicin - kun hvis det er livsnødvendigt, og det skal i så tilfælde fremgå, at medicinen er udskrevet til barnet og daglig dosis. Giv altid besked hurtigst muligt, når dit barn er syg eller holder fri. Så kan Dagplejen i Sorø bruge den ledige plads til gæstedagpleje.
Heldagslegestue
Når jeres barn er faldet til hos sin dagplejer og føler sig tryg, tidligst efter 2 uger, skal jeres barn med i heldagslegestue. Heldagslegestue betyder, at alle dagplejere en gang om ugen er i legestue fra åbningstid til lukketid. Jeres barns dagplejer har samme åbningstid i heldagslegestuen som hjemme. Husk at give besked, hvis jeres barn ikke kommer. For at dagplejerne skal have tid til fokus og nærvær med børnene, vil vi bede jer om ikke at ringe eller sms'e, mens børnene er vågne, med mindre det er yderst vigtigt.
Legestuens formål for børnene
Social læring: jeres barn får et jævnbyrdigt samvær, hvor det udfordres i leg og aktiviteter med børn på samme alder/udviklingsniveau.
Brobygning: jeres barn øver sig i at være sammen med større grupper af børn og voksne for at blive klar til et senere liv i børnehave.
Tryg gæstepleje: jeres barn får erfaring med et tillidsfuldt samvær med flere forskellige voksne som forberedelse til gæstepleje.
Kost
Dit barn skal ikke have mad med, dagplejerne står for alle måltider, inkl. drikkelse (mælk og vand).
Kosten har en stor betydning for barnets trivsel, læring og udvikling.
Vi ønsker derfor, at børnene får en sund og ernæringsrigtig kost, som skal medvirke til at børnene oplever glæden ved sund mad.
Måltiderne foregår i en rolig og hyggelig atmosfære, så børnene lærer glæden ved det sociale samvær omkring spisningen.
Dagplejen følger anbefalingerne fra sundhedsstyrelsen i forhold
til kostsammensætning.
Sundhedsstyrelsen: mad til små - fra
mælk til familiens mad
I nord har områdebestyrelsen udarbejdet en kostvejledning, som supplement til anbefalingerne fra sundhedsstyrelsen.
Tværfaglig konference, Pejlemærker og Marte Meo
En tværfaglig konference er et rådgivende fora, der i fællesskab med forældrene søger at håndtere udfordringerne omkring barnet. Det vil sige et forum, som giver forældre, dagplejer og dagplejekonsulent mulighed for at drøfte bekymringer omkring et barn med fagpersoner.
Til konferencen vil der altid være forskellige fagpersoner fx en psykolog, en socialrådgiver og en sundhedsplejerske, der kan også deltage personale fra den børnehave barnet skal gå i. Desuden deltager dagplejer og dagplejekonsulent.
Talepædagog, motorikkonsulent og eventuelle familiemedlemmer deltager, hvis det skønnes nødvendigt.
Dagplejekonsulenten udarbejder et beslutningsreferat. Dette gives kun til forældre og dagplejer, medmindre andet aftales.
På den tværfaglige konference sker der følgende:
- Forældrene fortæller om deres bekymring/problemstilling
- Dagplejer og dagplejekonsulent beskriver, hvordan de ser barnets udvikling og trivsel og deres eventuelle bekymring
- Fagpersonerne stiller uddybende spørgsmål
- Sammen udarbejdes et fælles løsningsforslag
- Eventuelt afklares det om der er behov for opfølgning
Pejlemærker
Fagcenter Børn og Familier udviklet 10 pædagogiske pejlemærker, som skal give os et fælles sprog og en fælles forståelse, når vi samarbejder om børnenes udvikling.
Som forælder vil du blandt andet møde pejlemærkerne, når der refereres til dem på forældremøder eller til forældresamtaler.
Marte Meo
Vi arbejder ud fra Marte Meos principper.
Marte Meo metoden er en videobaseret metode, der bygger på principperne for udviklingsstøttende kommunikation. I Marte Meo tager man udgangspunkt i, hvad man gør godt - der er fokus på muligheder frem for begrænsninger.
Marte Meo metoden er en meget konkret og løsningsorienteret metode, hvor vejledningen/rådgivningen tager udgangspunkt i de ressourcer, der i forvejen er til stede hos personerne. Via udvalgte videoklip får man konkrete handleanvisninger, som kan forbedre samspillet og støtte udviklingen.
Videooptagelse og analyse af samspil i almindelige dagligdags situationer gør det muligt at få øje på barnets ressourcer og herfra arbejde mod hensigtsmæssig udvikling og samspil.
Metoden er et redskab til at få øje på:
Hvad barnet allerede mestrer, og hvad han/hun har brug for hjælp til.
Hvad den voksne allerede gør, som er udviklingsstøttende for barnet.
Områdebestyrelsen
Der er 2 områdebestyrelser en i henholdsvis Nord og Syd. Dagplejen er repræsenteret af 2 forældre i hver områdebestyrelse, disse repræsentanter vælges på forældremødet i september mdr.
Områdebestyrelsen har stor indflydelse på de beslutninger der træffes i områderne og er dem der har direkte adgang til det politiske niveau, via b.la. dialogmøder.
Læs mere på styrelsesvedtægter
Mød dagplejerne
Når du har fået tilbuddet er du velkommen til at kontakte dagplejekonsulenten i dit område. HUSK - kan du ikke få fat på dagplejekonsulenten skal du blot indtale en besked og de vender tilbage så hurtigt som muligt.
Du kan læse om hver enkelt dagplejer og pædagogisk dagplejekonsulent i profilerne herunder.
Dagplejens kontor
Område Nord er dagplejen i Ruds Vedby, Dianalund, Stenlille og Munke Bjergby.
- Kontakt område Nord områdeleder Britta Huntley
Område Syd er dagplejen i Fjenneslev Bjernede, Sorø, Pedersborg og Frederiksberg.
- Kontakt område Syd områdeleder Johanna Jonsdottir
Dianalund
Dagplejekonsulent Helle Melina Pedersen
Fjenneslev-Bjernede
Dagplejekonsulent Charlotte Forman
Frederiksberg
Dagplejekonsulent Charlotte Forman
Pedersborg
Dagplejekonsulent Charlotte Forman
Munke Bjergby
Dagplejekonsulent Helle Melina Pedersen
Ruds Vedby
Dagplejekonsulent Helle Melina Pedersen
Sorø
Dagplejekonsulent Charlotte Forman
Stenlille
Dagplejekonsulent Helle Melina Pedersen
Kontakt
Tlf.: 20 58 06 58 (Nord) / 20 11 77 42 (Syd)
4180 Sorø