Forældre skal opskrive deres barn/børn til Sorø kommunes dagtilbud.
På det tidspunkt, hvor Sorø kommune anviser en plads, kan forældrene vælge en privatinstitution i stedet for det kommunale tilbud.
Privatinstitutionen udarbejder selv egne optagelsesregler og træffer selv afgørelse om optagelse. Reglerne skal fremgå af institutionens vedtægter. Reglerne for optagelse af børn skal fremgå af institutionens vedtægter, som skal være offentligt tilgængelige, fx via institutionens hjemmeside.
Privatinstitutioner skal fastsætte og offentliggøre retningslinjer for anvendelse af deltidspladser på 30 timer i henhold til dagtilbudslovens §27 b (deltidsplads til forældre på barsel- eller forældreorlov).
Privatinstitutionen må ikke udelukke visse grupper af børn for optagelse, og privatinstitutionen skal være tilgængelig for børn med handicap. Privatinstitutionen kan kun nægte optagelse, hvis institutionen ikke er
eller kan indrettes til at varetage et barns særlige behov eller hvis personalet ikke har tilstrækkelig kompetence til at varetage opgaven.
Privatinstitutionen kan oprettes med et specielt formål, hvor der gives fortrinsret til bestemte grupper af børn, f.eks. virksomhedsinstitutioner. Hvis privatinstitutionen er oprettet med et bestemt formål, skal fortrinsretten
være klart defineret i vedtægterne. Fortrinsretten fritager dog ikke institutionen for at optage andre børn end de af fortrinsretten omfattede, hvis der er ledige pladser i institution.
Fra den 1. januar 2020 skal privatinstitutionen, jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 3, sikre, at der i løbet af et kalenderår maksimalt ny optages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i privatinstitutionen. Et udsat boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder, som offentliggøres af transport-, bygnings- og boligministeren én gang årligt efter § 61 a i lov om almene boliger m.v..
Privatinstitutionen skal en gang årligt oplyse Sorø Kommune om, hvor stor en andel af børn fra udsatte boligområder, der er optaget i privatinstitutionen det seneste kalenderår fra den 1. januar til den 31. december, jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 5.
Optagelsestidspunktet er det tidspunkt i det pågældende kalenderår, hvor privatinstitutionen træffer afgørelse og meddeler forældrene, at barnet er blevet optaget i privatinstitutionen.
Hvis privatinstitutionen i løbet af et kalenderår har ny optaget mere end 30 pct. børn fra et udsat boligområde, skal kommunen som udgangspunkt tilbagekalde godkendelsen af privatinstitutionen, jf. dagtilbudslovens
§ 26 a, stk. 8. Kommunen kan i særlige tilfælde beslutte, at godkendelsen ikke skal tilbagekaldes, hvis privatinstitutionen kan påvise, at overskridelsen af den fastsatte grænse ikke overstiger 5 procentpoint, og at overskridelsen skyldes uforudsete forhold, jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 9.
Reglerne om årligt ny optag af børn fra udsatte boligområder gælder ikke for privatinstitutioner af hvis vedtægter det fremgår, at institutionen ved optagelse har til formål at tilgodese en eller flere virksomhederes medarbejdere (virksomhedsinstitutioner), jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 4, 2 pkt.