Varmeplan for Sorø Kommune

På denne side kan du læse om varmeplanlægningen i Sorø Kommune. Foruden Sorø by og dele af Frederiksberg, som allerede har fjernvarme, så har man siden 2022 arbejdet med at udbrede fjernvarme til flere dele af Sorø Kommune.
Du kan læse mere om analyserne af fjernvarmepotentialet i de to links nederst her på siden.

Spørgsmål og svar til varmeplan

Sorø Kommune fik i 2022 og 2023 rådgivningsvirksomheden COWI til at analysere på, hvilke gasforsynet byer, der kunne konverteres til fjernvarme, på baggrund af de forbrugerøkonomiske forhold gasområderne. For at et gasområde kom med i rapporten, krævede det at der var mindst 80 husstande i umiddelbar nærhed til hinanden.

Kommunalbestyrelsen i Sorø Kommune valgte at gå videre med Stenlille, Dianalund og Ruds Vedby, som primære fjernvarmeområder. Hertil fik Lynge og Tersløse mulighed for at tilslutte sig henholdsvis Frederiksberg og Dianalund. I forbindelse med at man skriver kontrakter med Stenlilles borgere, vil Stenmagle også få mulighed for at tilmelde sig samme fjernvarmeforsyning. De nærmere undersøgelser af byområderne kan ses i analyserapporterne nederst på denne side.

Herudover er Sorø Fjernvarme i gang med en udrulning af fjernvarme til flere byområder i Sorø by og Frederiksberg. Du kan holde dig opdateret på udrulningen på Sorø Fjernvarmes hjemmeside.

Gå til Sorø Fjernvarmes hjemmeside

På kortet herunder, er de byer som enten har fået tilbudt fjernvarme, eller som allerede har fjernvarme i dag, vist med grøn skravering.

Det er ikke alle byområder, som vil få tilbudt fjernvarme, og da fjernvarme er baseret på frivillig tilmelding, kan projekter også blive skrinlagte, grundet for lav procentvis tilmelding. Derfor står husstande med gas-, olie- eller træpillefyr og skal finde en alternativ varmekilde, når deres nuværende fyr står for udskiftning eller når olie og naturgas er udfaset som opvarmningsform. Den oplagte opvarmningsform, til at erstatte gas-, olie- og træpillefyr, er individuelle varmepumper.

Varmepumper som individuel opvarmningsform, kommer overordnet set i tre former: Luft-til-vand, luft-til-luft og jordvarme.

Luft-til-vand varmepumper

Disse varmepumper er det oplagte valg, hvis huset er opvarmet med olie, gas eller træpiller nu, og dermed har radiatorer eller gulvvarme. Luft-til-vand vil kunne erstatte et fyr en-til-en, og både levere vand til opvarmning og forbrugsvand. Der kan søges tilskud fra den tilbagevendende Varmepumpepulje, hvis man har et gas, olie- eller træpillefyr og erstatter det med en varmepumpe.

Jordvarmepumpe

Jordvarmepumper udnytter energien i jorden på samme måde, som luft-til-vand varmepumper udnytter energien i luften til opvarmning. Jordvarme er generelt en dyrere løsning, sammenlignet med luft-til-vand, og kræver et større anlægsarbejde i husstandens have. Disse varmepumper leverer også vand til både opvarmning og forbrugsvand, og konverteringen til disse er omfattet af Varmepumpepuljen.

Luft-til-luft varmepumper

Disse varmepumper kan være et billigt og energieffektivt alternativ til traditionel elvarme og brændeovne. De er, sammenlignet med de vandbaserede varmepumper, billige at købe og montere, men er derimod begrænset i hvor stort et areal de kan opvarme. Derfor er disse varmepumpe mest egnet til sommerhuse, opvarmning af enkelte rum eller opvarmning af huse med en åben rumindretning. Luft-til-luft varmepumper producerer kun opvarmning med luft, og kan derfor ikke levere varmt forbrugsvand. De er heller ikke omfattet af Varmepumpepuljen.

Hvis du bor i et byområde, som ikke får tilbudt fjernvarme, eller bor uden for byzone, så har du mulighed for at søge tilskud til udskiftning af dit gas- olie- eller træpillefyr gennem Varmepumpepuljen. Puljen administreres af Energistyrelsen og har åbent for ansøgninger to gange årligt. Der er en række krav som en husstand skal leve op til, for at kunne få tilskud fra puljen. Du kan læse mere om dine muligheder for tilskud på Energistyrelsens hjemmeside.

Gå til Energistyrelsens hjemmside

Links til COWIs analyserapporter

Kontaktinfo

Teknik, Miljø og Drift
Ring til 5787 6000 og spørg efter Planlægningsafdelingen