I forbindelse med udarbejdelse af den tekniske forundersøgelse er planforhold og administrative bindinger langs Tude Å undersøgt på www.miljoeportal.dk og www.mst.dk under emnet vandplaner.
Undersøgelsen viste følgende:
Drikkevandsinteresser
Projektlokaliteten ligger i et område med drikkevandsinteresser.
Naturbeskyttelsesloven
Tude Å er på strækningerne med de aktuelle vandområder omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 som beskyttet vandløb.
Langs Tude Å ved de aktuelle vandområder er der registreret §3 beskyttet natur, som omfatter enge, mosearealer samt søer, jf. Figur 15.
Ifølge naturbeskyttelsesloven må tilstanden af naturområder såsom vandløb, enge, og søer omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3 ikke ændres. Sorø Kommune har dog mulighed for at dispensere herfra til naturforbedringer efter lovens § 65.
Beskyttelseslinjer
Der er en 150 m bred Å-beskyttelseslinje langs Tude Å ved de 2 vandområder.
Sorø Kommune skal vurdere projektet i henhold til åbeskyttelseslinjen og har mulighed for at dispensere herfra efter lovens § 65.
Vandområdernes miljøtilstand
I statens vandområdeplan 2015-2021 for hovedvandoplandet 2.5
Smålandsfarvandet er miljømålet for de 2 vandområder ”god økologisk tilstand”.
I vandområdeplanen vurderes den økologiske tilstand af vandområderne på baggrund af tilstanden af følgende 3 kvalitetselementer; smådyrsfaunaen, fisk og makrofytter (vandplanter), i det omfang data er til rådighed.
I seneste basisanalyse fra 2021-2027 fremgår det, at den økologiske tilstand for smådyrsfaunaen er bedømt til moderat, mens tilstanden for fisk og makrofytter er ukendt. Den økologiske tilstand for vandområderne bedømmes til moderat og opfylder ikke miljømålet.
Tabel 3: Tilstandsklasse for kvalitetselementer samt samlet set i de 2 vandområder (fra vandområdeplanen).
Vandområde
|
Smådyr
|
Fisk
|
Planter
|
Samlet
|
Nyk_25_80a
|
Moderat |
Ukendt |
Ukendt |
Moderat |
Nyk_25_80d
|
Moderat |
Ukendt |
Ukendt |
Moderat |
Planloven
Vandområderne er beliggende i landzone.
Efter planlovens § 35 må der ikke i landzone uden tilladelse ske ændring i anvendelsen af ubebyggede arealer, herunder etablere søer/vandhuller.
Det er kommunen, der meddeler tilladelse/godkendelse efter loven.
VVM
Nærværende projekt er omfattet af bekendtgørelse nr. 1225 af 25. oktober 2018 af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), idet regulering af vandløb, som indgår i projektet som et tiltag, er medtaget i bilag 2, pkt. 10, f: Anlæg af vandveje, som ikke er omfattet af bilag 1, kanalbygning og regulering af vandløb. Anlæg nævnt i bilag 2 er kun omfattet af VVM-pligten, hvis de af kommunen skønnes at kunne påvirke miljøet væsentligt herunder revurdering af godkendelser, hvor der stilles nye driftsvilkår.
Sorø Kommune skal således gennemføre en såkaldt VVM-screening af projektet.
Screeningen skal afklare, om projektet medfører væsentlige miljøpåvirkninger.
Screeningen skal gennemføres i overensstemmelse med de kriterier, der er anført i bilag 6 i VVM-bekendtgørelsen.
Vandløbsloven
Vandløbslovens formål er at tilstræbe, at vandløb kan benyttes til afledning af vand, navnlig overfladevand, spildevand og drænvand. Afledningen af vand skal ske under hensyntagen til de miljømæssige interesser, der er tilknyttet vandløbet.
Projektet indeholder tiltag, hvori der indgår vandløbsregulering- samt - restaureringstiltag. En gennemførsel af projektet kræver derfor godkendelse efter §§ 16 og 37 i vandløbsloven, idet der ikke må gennemføres vandløbsregulering og - restaurering uden vandløbsmyndighedens godkendelse.
Et restaureringsprojekt skal behandles efter reglerne i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 834 af 27. juni 2016 om vandløbsregulering og -restaurering m.v.
Sorø Kommune er vandløbsmyndighed og skal derfor give godkendelsen.
Fredninger
Der er ingen fredede områder i tilknytning til vandområderne.
Museumsloven
Ifølge museumslovgivningen skal museer inddrages, for at afgøre om jordfaste fortidsminder vil blive berørt af et projekt, hvori der indgår jordarbejder. Museum Vestsjælland dækker projektområdet og skal orienteres i god tid om de planlagte anlægsarbejder, når omfang og lokalisering af jordarbejderne er fastlagt. Museet har ret til at iværksætte arkæologiske undersøgelser og udgravninger, inden anlægsarbejderne iværksættes.
Der er ikke registrerede beskyttede jord- og stendiger i tilknytning til de 2 vandområder i Tude Å.
Der er registreret enkeltfund langs Tude Å i tilknytning til vandområderne, jf. Figur 16.
Jordforurening
Der er ikke registreret områder med jordforurening (V1 og V2) i tilknytning til vandområderne Nyk_25_80a og Nyk_25_80d.
Okker/lavbund
Vandområderne er beliggende i et område med uklassificerede lavbundsarealer.
Jordbundsforhold
Det fremgår af Figur 17, at jordbunden omkring vandområderne består af henholdsvis af lerblandet sandjord og humusjord.