Den statslige grundvandskortlægning blev gennemført i Sorø Kommune i perioden fra 1999 til 2015 i OSD-områderne og i indvindingsoplandene uden for OSD. Den gamle Tudeå kortlægning er blevet erstattet af en ny kortlægning, som blev færdig i slutningen af 2018.
Kortlægningen af OSD-områderne og indvindingsoplandene uden for OSD rækker for de fleste fagområders vedkommende ind over de resterende dele af Sorø Kommune. Dette gælder blandt andet for de geologiske og de hydrologiske modeller.
Grundvandsressourcen er nærmere beskrevet i Grundvandsredegørelse for Sorø Kommune, 2017.
Den primære vandindvinding i Sorø Kommune foregår fra de kvartære sandmagasiner Sand 2 og Sand 3, hvoraf Sand 3 ligger dybest.
Grundvandsdannelsen, der når Sand 2 er størst i den sydlige del af kommunen, i den østlige del af kommunen ved St. Ebberup og Kirke Flinterup, i kommunens centrale dele ved Munke Bjergby og endelig syd for Sandlyng Mose i nord samt ved Ruds Vedby i vest. Den største grundvandsdannelse til Sand 3 forekommer i den sydlige del af kommunen samt i enkelte mindre områder i andre dele af kommunen.
Den årlige grundvandsdannelse er på ca. 1,7 mio. m3 til Sand 2 og ca. 1,4 mio. m3 til Sand 3, mens der oppumpes ca. 0,5 mio. m3 fra Sand 2 og 1,3 mio. m3 fra Sand 3. Oppumpningen fra Sand 2 er således noget mindre end den mængde, der tilføres ved grundvandsdannelse, mens oppumpningen fra Sand 3 stort set svarer til den tilførte vandmængde.
Den geologiske beskyttelse i form af lerlag er meget vekslende for Sand 2. Større områder med tyndt lerdække og ringe geologisk beskyttelse findes ved Munke Bjergby og Bromme, nordvest for Sorø og ved Sandlyng Mose. Desuden findes en række mindre områder med ringe geologisk beskyttelse af Sand 2 spredt rundt i Sorø Kommune. Tykkelsen af lerdækket over Sand 3 er generelt væsentligt større end tykkelsen af ler over Sand 2. Der findes dog flere steder i kommunen lokale områder med begrænset lertykkelse og dermed ringe geologisk beskyttelse af Sand 3.
I en del af de områder, der fremtræder som geologisk sårbare, bliver sårbarheden over for påvirkninger fra terræn annulleret af en opadrettet grundvandsstrømning ved terræn.
Grundvandsressourcen i Sorø Kommune har generelt en god kvalitet med få boringer med fund af nitrat og relativt få boringer med fund af pesticider. Der er dog flere steder i Sand 2 boringer med en oxideret vandtype, der indikerer påvirkning fra overfladen. Hovedparten af disse boringer ligger i områder med tyndt lerdække over grundvandsmagasinet.
Ud over almene vandforsyninger foregår der i Sorø Kommune indvinding til erhverv, gartnerier, markvanding, husdyrfarme, ikke-almen vandforsyning og enkeltindvinding. Desuden indvindes vand til et grundvandskøleanlæg og i forbindelse med råstofindvinding.
I vandområdeplan 2021-2027 er der udpeget 12 grundvandsforekomster i Sorø Kommune. Otte af forekomsterne er vurderet at have en god kvalitativ og kvantitativ tilstand og dermed en god samlet tilstand. De øvrige forekomster vurderes ikke at kunne opnå en god samlet tilstand inden 22. december 2021.
Sorø Kommune har i 2018 færdiggjort en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for de dele af kommunen, der er dækket af Sorø-Stenlille kortlægningsområde og Indvindingsoplande uden for OSD, Ringsted. Miljøstyrelsen har med udgangen af 2018 afsluttet genkortlægningen af Tude Å kortlægningsområde, og Sorø Kommune påbegynder en opdatering af de eksisterende indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse for områder omkring Dianalund og Ruds Vedby. Sorø Kommune vil i forbindelse med udarbejdelsen og opdatering af indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse også vurdere behovet for grundvandsbeskyttelse inden for de udpegede boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).