Status
Efter kommunesammenlægningen blev der i 2010 udarbejdet en strukturplan for renseanlæggene. Planen lagde op til to modeller for centralisering af renseanlæg: strukturforslag A med 2 renseanlæg og strukturforslag B med 3 renseanlæg.
I regi af spildevandsplanen, 2020 er vedtaget en central struktur for de offentlige renseanlæg. Der arbejdes hen mod en struktur med to store renseanlæg i hhv. Sorø og Stenlille. Centralisering af renseanlæggene giver god mening, da der på et større renseanlæg kan udføres en mere effektiv rensning af spildevandet og tilmed til en lavere pris. Sorø Renseanlæg har kapacitet til at rense spildevandet fra anlæggets opland.
Stenlille renseanlæg skal udvides for at modtage spildevand fra Ruds Vedby, Dianalund og Skellebjerg også.
Strukturplanen tog dog ikke de tidsmæssige og økonomiske aspekter ved, at der er områder der skal separatkloakeres inden renseanlæg kan nedlægges, i betragtning. Siden 2010 er forsyningsselskaberne blevet underlagt prisloftregulering og senere en økonomisk ramme. Forudsætningerne for strukturplanen er således dels fejlbehæftet og dels ændret, og grundlaget for at centralisere renseanlæggene skal derfor tages op til genovervejelse. Der foreligger således ikke i dag et validt grundlag for at tage beslutning om centralisering af renseanlæg. Det er derudover først i 2021 at Sorø Spildevand for alvor kan se, at vandmængden behandlet på Dianalund renseanlæg er faldende, grundet separatkloakering, og det er derfor først nu, man kan overveje om spildevandet herfra skal pumpes til et udbygget renseanlæg i Stenlille eller fx til et nyt renseanlæg i Skellebjerg.
I Sorø Kommune er der i dag fem offentlige renseanlæg: Sorø, Stenlille, Dianalund, Skellebjerg og Ruds Vedby. Skellebjerg Renseanlæg er vedtaget nedlagt med tillæg 1 til Spildevandsplan 2020.
Plan på sigt
To centrale renseanlæg (Strukturforslag A)
For at opnå en central renseanlægsstruktur med to store anlæg skal Ruds Vedby, Tersløse og Skellebjerg separatkloakeres. Der skal også lægges en transportledning til spildevandet fra Ruds Vedby over Skellebjerg og Tersløse til Dianalund og videre til Stenlille. Se kort 2.7 i Spildevandsplan 2020.
Skellebjerg kloaksepareres i 2022-2023 jf. tillæg 1 til Spildevandsplan 2020. Det bemærkes at renseanlægget i Skellebjerg nedlægges i den forbindelse, da det er et gammelt anlæg der ikke fungerer tidssvarende og det er dyrt at vedligeholde et ældre anlæg.
Det bemærkes at Ruds Vedby skal separatkloakeres for at gennemføre en indsats i Statens Vandområdeplan 2021-2027. Derudover skal der ske separatkloakering af Tersløse, hvilket omfatter ca. 99 ejendomme.
Projektet beløber sig til ca. 21 mio. ex. moms. Når transportledninger mellem Ruds Vedby, Skellebjerg, Tersløse og Dianalund til Stenlille er etableret, vil man kunne nedlægge Ruds Vedby og Dianalund Renseanlæg.
Tre centrale renseanlæg (Strukturforslag B)
Et andet alternativ er at have tre store renseanlæg i Sorø, Stenlille og fx et nyt anlæg i Skellebjerg på bar mark.
Der foreligger en revideret udledningstilladelse til Dianalund Renseanlæg, som er godkendt til at modtage og rense op til 6000 PE og samtidig overholde udleder kravene. Hvis anlægget fx skulle modtage spildevand fra Ruds Vedby, vil anlægget skulle udvides. Det bemærkes desuden, at Dianalund Renseanlæg ligger meget bynært, og at det derfor ville være bedre at anlægge et nyt renseanlæg i Skellebjerg på bar mark til spildevand fra Ruds Vedby, Dianalund og Skellebjerg. Ved denne løsning skal Stenlille Renseanlæg ikke udvides.
En forudsætning er at Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse er separerede. Der skal desuden etableres transportledning fra Dianalund, Tersløse, Skellebjerg og Ruds Vedby til et, for området, nyt centralrenseanlæg. Man sparer med denne løsning at anlægge en transportledning til Stenlille.
iMiljøvurdering
I forbindelse med vedtagelse af Spildevandsplan 2016-2019 i 2016 blev det indstillet, at man skulle udarbejde en miljøvurdering for nedlæggelse af Ruds Vedby og Dianalund. Dette arbejde er ikke igangsat, men der skal i god tid, inden der tages beslutning om de fire resterende anlæg, udarbejdes en miljøvurdering af påvirkningerne ved at fjerne udledningen af det rensede spildevand til vandområdet. Det kan påvirke vandområdet negativt, at fjerne den faste basistilførsel af vand fra Renseanlæggene i Ruds Vedby og Dianalund til dette vandopland.
Vandløb skal så vidt muligt sikres en bassisafstrømning i de tørre måneder om sommeren. Grundvandsstanden er lav om sommeren og den tilfører ikke altid vandløbene den basisafstrømning der er nødvendig for at fastholde livsbetingelserne i vandløbet. Godt vandløbsmiljø er - vand nok - gode fysiske forhold - og rent vand. Det betyder, at man så vidt muligt skal have fokus på minimums-afstrømningerne når man planlægger renseanlæggenes omstrukturering og nedlæggelse. Omstrukturering og nedlæggelse af renseanlæg betyder, at man fjerner en basisafstrømning fra et system og pumper basisafstrømningen til andet vandsystem. Vandsystemet skal undersøges med henblik på at beskrive sårbarheden i forhold til at flytte udløb og i forhold til vandmiljø, vandområdeplaner og §3.
I valget mellem to centrale renseanlæg eller tre centrale anlæg ligger også valget om hvor spildevandet skal udledes. Som udgangspunkt bør man udlede renset spildevand hvor vandet er indvundet. Altså hvis vandet indvindes i Tude Å oplandet er det godt at sikre basisafstrømningen i Tude å systemet om sommeren, hvor afstrømningen er mindst ved at udlede det rensede spildevand samme sted som det indvindes.
Ved beslutning om at nedlægge Ruds Vedby Renseanlæg vil det separatkloakerede overfladevand fortsat blive ledt til Rendebækken. Rendebækken er ikke målsat i udkastet til vandmiljøplan 2021-27. Spildevandsoverløb bidrager negativt til vandmiljøet, så det er en fordel at fjerne dette. Der kan dog godt tænkes en negativ påvirkning i Reerslev Møllerende nedstrøms Rendebækken, når/hvis renseanlægget nedlægges, når det rensede spildevand ikke mere udledes. Det kræver omfattende beregninger at kvalificere effekten, af at fjerne en mængde renset spildevand til recipient, hvis det overhovedet er muligt. Det kræver kendskab til baggrundsvandføringen i vandløbet og hvor meget renseanlægget udleder samt hvor meget regnvand der fortsat kommer til vandløbet. Det er sommervandføringen i vandløbet, som er kritisk, så vandføringsdata skal kunne opdeles, så der kan regnes på sommersituationen.
Reerslev Møllerende har i øvrigt i vandområdeplanen restaureringsindsats med forbedring af de fysiske forhold med henblik på at opnå målsætningen.
Prioritering og det videre forløb
”Strukturplanen” for renseanlæg bør revideres med nyeste viden. Konsekvenserne ved de to modeller bør belyses nærmere i en miljøvurdering, hvor også alternativer bør indgå, for at få et bedre beslutningsgrundlag.
Kommunens fokus:
- robuste recipienter med høj vandkvalitet,
- afstand til naboer,
- placering af renseanlæg,
- støj, lugt og kørsel.
Sorø Spildevands fokus:
- Totaløkonomisk bedste løsning.
- Fleksibilitet i rensning og udvidelsesmuligheder.
- Forsyningssikkerhed.
- Driftsoptimering.
- Optimal rensning.
- CO2-neutrale og energineutrale renseanlæg.
Forudsætningen for, enten at udvide Stenlille Renseanlæg eller bygge nyt renseanlæg i Skellebjerg er at Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse er kloaksepareret. Tersløse planlægges først separeres efter gennemførsel af de nævnte indsatser i afsnit 4.4 A1-A6. Det har således et længere tidsperspektiv at igangsætte centralisering af renseanlæg.
Dianalund Renseanlæg har en revideret udledningstilladelse på op til 6000 PE, som ventes at kunne overholdes i anlæggets levetid, men det afhænger af evt. yderligere udstykninger i Dianalund, hvilket bør overvåges ligesom man bør være opmærksom på kommende udstykninger i Ruds Vedby i forhold til renseanlæggets godkendelse.