Regnvand fra tage, veje og pladser og lignende befæstelser skal håndteres og nedsives lokalt i overensstemmelse med Lokalplanen og nærværende tillæg. Regnvand der ikke kan håndteres på den enkelte boliggrund eller stormatrikel, skal aflede til områdets fælles LAR. Regnvand skal nedsive gennem et muldlag, der renser vandet.
LAR-anlægget kan om nødvendigt have et reguleret udløb med tilslutning til offentlig regnvandskloak fra BAT-bassinet. Det regulerede overløb fastsættes af Sorø Kommune i forbindelse med myndighedsbehandlingen af spildevandstilladelsen. Der må i udgangspunktet afledes med 0,5 l/s/ha til offentlig regnvandskloak. Dette vil dog bero på en endelig konkret vurdering ved ansøgning om tilslutningstilladelse. Der skal etableres overløb fra resterende anlæg i oplandet, således at man er sikker på at udnytte den nedsivning, der kan finde sted.
Geotekniske undersøgelser (udført i forbindelse med Lokalplan SK 68 af bygherre) i området understøtter etablering af regnvandsbassiner på flere lokaliteter inden for kloakoplandet. Regnvandsbassiner kan etableres som våde og tørre nedsivningsbassiner9.
Der skal etableres nedsivningsrender, wadier, regnbede eller andre åbne anlæg til nedsivning af regnvand langs veje og på friarealer. Punktvis kan render dog rørlægges, hvor veje, terræn (lokale lavninger uden afløb) og bebyggelse kræver det. Anlæggene skal nedsive og forsinke overfladevand ved større nedbørssituationer.
Udløb fra LAR-anlægget (BAT-bassinet) i området til eksisterende offentlig regnvandskloak skal ske med tilslutning mod vest i Fjenneslevmaglevej til ledningen med brønd nr. 3635R14, bundkote 33,65. Der etableres stik ind til ejendommen på denne ledning ved Sorø Spildevand A/S. Det vil sige, at lokalplanens delområde 2 leder vand til lokalplanens delområde 1, der skal have tilslutning til offentlig regnvandskloak.
- Bygherre10 skal søge om tilladelse til nedsivning af overfladevand i LAR-anlæg11.
- Bygherre skal søge om tilslutningstilladelse til offentlig regnvandskloak.
- Der skal udarbejdes en Driftsinstruks for specielt regnvandsrenderne og -grøfterne, hvori bl.a. frekvens og vedligeholdelsesmetoder skal beskrives.
- Driftsinstruksen sendes til godkendelse hos Sorø Kommune inden byggemodningens afslutning.
Vejvandet nedsives fra overfladen indenfor lokalplanområdet i det fælles LAR-anlæg. Vand fra veje, parkeringsarealer m.v. skal renses inden udledning jf. Spildevand
splan 2020 afsnit 2.11.1. Rensning kan ske i render, grøfter og våde bassiner i henhold til BAT12. Der skal etableres grønne åbne løsninger i vejprofilet, såsom LAR-bede/regnbede og render, der kan filtrere og forsinke vandet, inden det ledes videre ud til de større bassiner på de grønne arealer.
Det er vigtigt for LAR-strategien for hele området, at LAR-løsningerne i de enkelte områder er koblet sammen og betragtes som en ”helhedsløsning”. Vandet på det samlede område, skal udnyttes i størst mulig grad af hensyn til den rekreative udnyttelse i området. Det betyder, at bygherrer for de enkelte områder skal koordinere forudsætninger m.v. for etableringen af LAR.
Der henvises til Lokalplan SK 68, Redegørelsens afsnit om ”klimatilpasning” s. 14, afsnit G. om ”regn og spildevand”, samt bestemmelser om regnvandshåndtering i § 6 samt § 9 om terrænregulering og regnvand.
Hvis efterfølgende geotekniske analyser viser, at et område ikke kan håndtere overfladevandet, vil området efter konkret vurdering blive regnvandskloakeret med tilslutning til offentlig regnvandskloak. Kloakoplandet vil i så fald blive berigtiget ved senere revision af spildvandsplanen.
9 Tørre bassiner vil være at betragte som våde bassiner i vinterhalvåret. Ophold frarådes i de tørre bassiner af hensyn til tilstanden af jordlag og nedsivningsanlæg nedenunder.
10 Bygherre er privat. Bygherre skal søge om tilladelse til LAR-anlægget og til tilslutning af overløb. Nedsivnings – og tilslutningstilladelsen stiles til grundejerforeningen.
11 Se SK 68 § 11.5 ved ibrugtagning.
12 Faktablad om dimensionering af våde bassiner.