Sorø Spildevand A/S registrerer de regnvandsbetingede udløb og bassiner, som er knyttet til et offentligt spildevandsanlæg, se kort 2.8. I alt er der 148 ud-/overløb fra det offentlige kloaksystem.
Heraf er der 27 regnvandsbetingede udløb, som er spildevandspåvirkede.
I Bilag 2 i afsnit 5 er angivet hvor store mængder af næringsstoffer der udledes fra de regnvandsbetingede udløb til vandmiljøet i Sorø Kommune.
Status på indsatser fra vandområdeplanen - regnvandsbetinget udløb fra fælles kloak
Statens Vandområdeplaner beskriver indsats vedrørende sikring af to regnvandsbetingede udløb fra hhv. Niløse og Ruds Vedby renseanlæg. Indsatserne skal reducere udledningen af iltforbrugende stoffer, bakterier mm, samt mindske den hydrauliske belastning ved udløbene, særligt hvor
der er udledning til vandløb.
Ad 1. Regnvandsbetingede udløb
En indsats over for de regnvandsbetingede udløb er udpeget efter, at udledningen fra et delopland ikke må overstige 1 mg BI55 pr. liter ved udløbet fra oplandet.
- Overløb fra Niløse Renseanlæg: Niløse By er fuldt separatkloakeret. Niløse Renseanlæg er nedlagt og udløbet til Brovad Grøft er alene fra regnvandskloak. Sorø Kommune betragter således indsatsen som afsluttet.
- Overløb fra udløbet G-RUD til Rendebækken: Indsatsen er endnu ikke gennemført. Se punkt nedenfor under Ruds Vedby og Vedbygård.
Som det fremgår af kort 2.9 er der fortsat behov for en indsats overfor vandmiljøet. Kun to mindre vandløbsstrækninger har opnået Høj Økologisk tilstand.
Udfordringer ved udvalgte regnvandsbetingede udløb
Sorø kommune har i samarbejde med Sorø Spildevand igangsat en større prioriteringsindsats overfor de samlede områder med udløb/ overløb i hele kommunen. Det er her Sorø Kommunens hensigt, at der skal ske en mere langsigtet planlægning for lovliggørelse og nedlæggelse af de spildevandspåvirkede regnvandsbetingede udløb i kommunen. Dette ud over de i Statens Vandhandleplaner 2009-15 udpegede overløb.
Overløb fra kloaksystemet (regnvandsbetingede udløb) med urenset spildevand fra fælleskloakker har en negativ påvirkning på badevandskvaliteten, men har også en negativ miljømæssig effekt i recipienterne generelt. Det er ligeledes vigtigt at holde sig for øje, at alle vandløb i Sorø Kommune, i stor udstrækning løber til eller gennem Natura 2000 områder. Det kan her nævnes at vandløb fra Sorø By går til Natura 2000 område ved Susåen, og at vandløb fra Stenlille og Ruds Vedby går til Natura 2000 områder i Åmosen. Der er således tale om særligt beskyttede vandsystemer.
Mængden af vand fra overløb kan også være en indikation af, hvor robust kloaknettet er, altså hvor godt rustet kloaknettet er til at håndtere et ændret nedbørsmønster med store regnmængder på kort tid. Set i dette perspektiv er mange overløb en indikator for, at kloaknettet ikke er robust nok.
Regnvandsbetingede ud- og overløb er en udfordring som bliver mere og mere aktuel i disse år med øgede regnmængder, idet der ved ud- og overløb af spildevand tilføres organisk stof, fosfor m.v. til allerede belastede recipienter. Dette da de store regnmængder løber til kloaknettet og her opblandes med spildevand inden det ”løber over” og ud i vandmiljøet. Den indsats, som drives af kommunen for forbedring af vandmiljøet i søer og vandløb, skal således også ses i forhold til de regnvandsbetingede udløb.
Mængden af vand som løber til recipienten via regnvandsbetingede overløb afhænger af størrelsen af det reducerede areal i oplandet til det overløbsbygværk, hvorfra overløbet sker. Det reducerede areal er groft sagt et udtryk for, hvor befæstet arealet er, altså hvor belagt oplandsarealet er med asfalt og fliser mv. Det enkelte års udledning fra regnvandsbetingede overløb er således meget afhængig af mængden af nedbør det pågældende år, samt det konkrete kloaksystems kapacitet.
For at få overblik over udfordringer med regnvandsbetingede udløb i Sorø Kommune i relation til recipienter og byområderne, er alle overløb gennemgået med henblik på en prioritering af relevante indsatser på området. Kommunen har vurderet udledningerne dels i forhold til målopfyldelsen i recipienterne og dels i forhold til udledningens karakter og type, f.eks. industriområder og tæt bebyggelse.
Gennemgangen af RBU-udfordringer i Sorø Kommune giver et overblik over de udfordringer som opleves på nuværende tidspunkt. Men arbejdet skal ses som en løbende proces, idet nye udløb vil komme til og andre falder ud efter gennemførelse. Ved den nuværende gennemgang har Sorø Kommune i et tæt samarbejde med Sorø Spildevand fundet følgende udledninger i 24 områder, som beskrives nedenfor. Der er primært tale om spildevandspåvirkede overløb, men også regnvandsudløb som mangler forsinkelse og rensning.
Fremadrettet skal der ske en yderligere prioritering af indsatser overfor de identificerede udfordringer. Denne prioritering bør udføres op mod data for tilstand og målopfyldelse i de enkelte recipienter og afvandingstyper, men skal også ses i forhold til økonomi, arealstørrelser samt kompleksitet af de enkelte udfordringer og løsningsmodeller.
Dette arbejde følges op af tillæg til denne spildevandsplan, efter behov, med angivelse af de endelige projekters omfang og effekt. Tillægget skal også indeholde pris, overvejelser om fondsmidler og tidshorisont.
Kriterier til prioritering af indsatser vedrørende regnvandsbetingede udløb
ndsatser på udfordringer med de regnvandsbetingede udløb jf. nedenstående prioriteres over en årrække ud fra følgende faktorer:
- Oplandstype
- Spildevands – eller forurenings påvirkede udløb
- Tilstand i recipienten
- Sårbarhed i recipienten
- Forureningshyppighed
- Hydraulisk belastning af recipienten
Hvad angår recipientens sårbarhed tages også sekundære faktorer, som fx strømningshastighed på vandløbet, samt den nedstrøms vandløbsmålopfyldelse, med i betragtningen.
Den endelige prioritering foretages ud fra udfordringens omfang, oplandsstørrelse, økonomi, effektivitet af løsningen. De øvrige indsatser prioriteres efterfølgende løbende på snitflademøder mellem Sorø Kommune og Sorø Spildevand, samt ved eventuel politisk behandling af hensyn til den økonomiske planlægning.
Der bør ifølge ovenstående kriterier først prioriteres gennemførsel af indsatser overfor Ruds Vedby Vedbygård, udløb fra industriområde til Tuel Sø samt de to overløb fra fælleskloak til Sorø Sø.
Udfoldet beskrivelse af udfordringerne med udvalgte regnvandsbetingede udløb
Sorø by
Sorø by er delvist fælleskloakeret og delvis separatkloakeret. I det fælleskloakerede område er kloakkerne hårdt belastede ved store regnvejrshændelser hovedsagelig pga. den store befæstelsesgrad, der er i byen og det underdimensionerede kloaksystem, som findes hovedsageligt i midtbyen. Sorø Sø er den sø i Sorø med færrest udløb, men der er stadig overløb fra fælleskloak tæt på bymidten. Som prognoserne er, vil byen blive mere belastet med tiden, hvorved antallet af overløb til søen vil stige. Sorø Sø er kommunens centrale badesø med Friluftsrådets ordning Badepunkt ved de to badestrande.
Søens økologiske tilstand ligger i kategorien moderat. Efter et overløb, må der ikke bades i søen i 8 dage grundet risiko for sygdom. Der var i 2018 15 overløb ved Skjolden, men antallet vil stige som nedbørsmængderne stiger.
En bedring af søens samlede økologiske tilstand, samt Sorø Sø’s kvalitet som badesø, afhænger af kloak-separering i Sorø midtby. En kloakseparering af midtbyen vil medføre, at regnvandet føres til nedsivningsområder/ bassiner / søer inden udledning til søen. Denne tilbageholdelse og rensning i bassiner vil være en miljømæssig forbedring for Sorø Sø. Overløb fra fælleskloak erstattes herved med et styret regnvandsudløb.
Frederiksberg, Sorø
Også på Frederiksbergsiden af Sorø Sø er der en udfordring med et underdimensioneret separatkloaksystem set i forhold til de stigende regnmængder, idet tilbageholdelse af overfladevand inden udledning er for lille. Den sydlige del af Sorø Sø er belastet af for meget regnvand i ledningsnettet samt af overfladeforurening til søen. Dertil er der overløb fra overfaldsbygværket fra fælleskloak (CEFOOLC). Udfordringerne for søen er i øvrigt som ovenstående beskrevet for Sorø Sø Midtby.
En kloakseparering af Frederiksberg og udvidelse af kloaksystem/bassinkapaciteten vil medføre at regnvandet tilbageholdes og rensning i bassiner vil være en tilsvarende miljømæssig fordel for Sorø Sø. Overløb fra fælleskloak erstattes herved med et styret regnvandsudløb.
Pedersborg sø
Søen har dårlig økologisk tilstand og er belastet både af erosion, spildevand og af en uheldig fiskesammensætning. Tilledningen af separatkloakeret regnvand fra vestsiden er uforsinket, hvilket skaber problemer med erosion og tilførsel af sediment m.v. til søen. Løsningen med en udvidelse af kloaksystem/bassinkapaciteten på vestsiden vil medfører at regnvandet tilbageholdes og renses i bassiner, hvilket samlet set vil en miljømæssig fordel for Pedersborg sø.
På østsiden af søen er der et overløb fra overløbsbygværk fra fælleskloakeret område. Overløbene fra østsiden påvirker især vandkvaliteten i Pedersborg sø. En kloakseparering af det fælleskloakerede område her vil medføre, at Pedersborg sø ikke længere får tilført spildevand ved store nedbørshændelser.
Det er uklart om søen nogensinde opnår kvalitet som en badesø i det søen er lille og dermed mindre robust.
Tuel sø
Tuel sø er belastet både af spildevand fra hyppige overløb (ugentligt i perioder) og overfladevand fra boligområder og fra industriområderne nord for motorvejen.
Der er en særlig udfordring omkring tilløbet fra industriområderne, hvor overfladevandet hyppigt igennem flere år har tilført søen med vand forurenet med diesel, olier m.v. Kildesporing har desværre ikke ført til løsningen af problemet, som opleves som komplekst og diffust. De eksisterende bassinløsninger er ikke optimale, og der mangler således udbygning af eksisterende bassinkapacitet til tilbageholdelse af det forurenede vand, inden det når søen.
Derudover skal der, hvis tilløb af spildevand til søen skal bremses, ske en kloakseparering af det fælleskloakerede område nord for Sorø midtby.
Tuel Sø har kategorien ”dårlig tilstand”. Både kloakseparering af det fælleskloakerede område og udvidelse af kloaksystem/bassinkapaciteten på afløbet fra industriområderne vil være nødvendig for, at Tuel Søs økologiske tilstand kan forbedres.
Heglinge å
Der er overløb fra fælleskloak til Heglinge Å som forbinder Pedersborg Sø til Tuel Sø. Heglinge Å har en ringe økologisk tilstand. Kloakseparering af det fælleskloakerede område og udvidelse af kloaksystem/bassinkapaciteten på afløbet fra overfladevandet vil sikre, at Heglinge Å ikke længere tilføres spildevand og at regnvand ved store nedbørshændelser tilbageholdes og renses i bassiner. Samlet set vil det være en miljømæssig fordel for Heglinge Å og Tuel Sø.
Lygterenden
Der er overløb fra fælleskloak fra Bjernede by til Lygterenden, som løber til østsiden af Tuel Sø.
En kloakseparering af det fælleskloakerede område og udvidelse af kloaksystem/bassinkapaciteten på afløbet fra overfladevandet vil medføre at Lygterenden/Tuel sø ikke længere får tilført spildevand og at regnvandet tilbageholdes og renses i bassiner. Samlet set vil det være en miljømæssig fordel for Lygterenden og Tuel Sø.
Lillemosegrøften
Lillemosegrøften er ikke målsat jf. vandplanerne, men leder vand fra Niløse by til Åmose å, som er målsat og har moderat økologisk tilstand. Der er registreret meget vand i tilløbet til Lillemosegrøften fra Nilløse by, hvilket giver en udfordring med oversvømmelse og erosion. Ledningsforholdene skal gennemgås og der skal om nødvendigt etableres et tilbageholdelsesbassin i området, såfremt der skal søges en løsning.
Ruds Vedby
Ruds Vedby er kun delvist kloaksepareret. Byen har derfor udfordringer dels med spildevand og dels med regnvand, der udledes for hurtigt. Kloakkens forløb og tilstand er visse steder af ringe stand.
Der er flere overløb fra fælleskloak og fra de separatkloakerede områder i Ruds Vedby, uden tilbageholdelse, som løber forbi moseområdet i nedre/midt Ruds Vedby, og herfra videre til Åmose Å via Rendebækken og Møllerenden. Møllerenden er beliggende i nabokommunen Kalundborg og har dårlig økologisk tilstand, hvorfor Sorø Kommune er forpligtet til indsatser for forbedring af recipientens tilstand.
En løsning omfattende kloakseparering af de kloakerede områder, nedlæggelse af renseanlægget i Ruds Vedby samt udvidelse af kloaksystem/bassinkapaciteten vil sikre, at regnvandet tilbageholdes og renses i bassiner, hvilket vil være en miljømæssig fordel for Møllerenden og Åmose Å. Rendebækken er i perioder oversvømmet hvilket primært skyldes de lave arealer, der er sunket på grund af humusjord. En tilbageholdelse af overfladevandet vil kunne have en mindre effekt på vandløbet.
I Ruds Vedbys nordøstlige område afvandes overfladevand til en privat fællesledning, som er udsat for stort vandpres, idet der ikke er tilstrækkelig tilbageholdelse af overfladevandet. Der er udløb til et lille rørlagt vandløb uden målsætning, men det rørlagte vandløb går direkte til Møllerenden, der har dårlig økologisk tilstand og vandkvalitet.
Muligheden for større tilbageholdelse af regnvand skal undersøges, dette er oplagt i form af øget bassinkapacitet på privat grund før udløb til dræn.
Stenlille
Udløb 57-UAJS ved Galtebjerggrøften skaber erosion på grund af for stor hastighed på vandet ved tilløbet, da udløbet afleder overfladevand fra et stort boligområde. Udfordringen vedrører primært vandløbshastighed og erosionsproblematikkerne i vandløbet.
Nyrup
Der kommer store mængder regnvand fra Nyrup, der løber via det gamle renseanlæg til en grøft, der leder vandet til Æskemose å. Til grøften ledes der også to dræn fra området, der udmunder i grøften. Regnvandsledningen har en diameter på Ø60 og de to dræn en diameter på Ø30.
Når regnvandsledningen er fuld løber vandet ind i bassinet. Regnvandsledningen bør neddrosles til samme niveau som de to dræn – det vil sige til naturlig afstrømning. Bassinområdet bør endvidere ombygges. Det bør ske af hensyn til målopfyldelse i Åmose å og af hensyn til vandløbenes kapacitet.
Fjenneslev
Omkring Fjenneslev er der flere mindre udfordringer.
Ved Kongsholm bæk er der overløb fra fælleskloak. Der er en udfordring med store pulser fra kloakken til vandløbet. Der har ligget et gammelt renseanlæg, og alt overfladevand fra områder med separatkloak løber til vandløbet. Vejvand fra Statsvejen (Ringstedvej) kører desuden også på via vejdræn. Udfordringen skal undersøges nærmere, idet den ikke er klarlagt i detaljen.
Der er også et overløb fra fælleskloak til recipienten, Fjenneslev Vestrenden, som ikke er målsat, men leder videre til Frøsmose å, som har ringe økologisk tilstand. Fjenneslev skal separatkloakeres på sigt, hvilket vil fjerne problemet med overløb af spildevand.
Ved udløb fra separatkloak til Gartnerrenden er der en hydraulisk udfordring, idet Gartnerrenden ligger i et forholdsvis lavtliggende område. Ved større regnhændelser påvirkes Gartnerrendens vandføring. De tilstødende arealer omkring Gartnerrenden er typisk humusjord, der synker ned.
Ved etablering af et bassin til forsinkelse af overfladevand kan det formentlig få en mindre afhjælpende effekt på de hydrauliske forhold.
Alle udløb i Fjenneslev leder til Frøsmose Å.
Døjringe
På Døjringevej er der et igangværende fosfor-projekt på et rørlagt vandløb som leder til en lokal sø. Projektet omfatter en åbning af det rørlagte vandløb, så det fritlægges. Overløb fra pumpestationen går til den lokale sø. Overløbshyppighed og type er ukendt, men det antages at have en modsatrettet effekt på fosforprojektet. For at understøtte projektet ønskes separering af fælleskloakken, hvilket iværksættes af Sorø Spildevand A/S i 2020-23.
Munke Bjergby
Der er overløb med spildevand fra fælleskloak fra udløbet URA7 til Munke Bjergby løbet, der løber gennem Munke Bjergby sø og videre til Tude Å. Overløbet omlægges til regnvandsudløb i forbindelse med separering af Munke Bjergby i 2020-23.
Skellebjerg – Boldbjergrenden
Der er overløb med spildevand på udløbet. Overløbet vil blive ændret til regnvandsudløb med bassin i forbindelse med separering af den sidste del af Skellebjerg.
Kirke Flinterup
Der er overløb fra overfaldsbygværk fra fælleskloak til Sandlyng å, som løber videre til Åmosen, som er Natura 2000 område.