Sorø Kommune er omfattet af regeringens målsætning om en 70 % reduktion af klimagasser frem mod 2030 målt op mod 1990 niveau, samt målsætningen om at blive CO2 neutralt i 2050, dette jf. den ny klimalov fremsat i december 2019.
Det er vigtigt, at Sorø kommunes selskaber – herunder Sorø Forsyning – inddrages i arbejdet mod målsætningerne på klimaområdet, dette da Sorø Forsyning er en vigtig aktør i forhold til opnåelse af en CO2-neutral udførelse af den samlede kommunale opgaveløsning.
Derfor er det vigtigt, at Sorø Forsyning har en klimaprofil og løbende udvikler sig der, hvor det kan mindske den samlede CO2-udledning – dette ved at agere fornuftigt og bæredygtigt hvor det er muligt og relevant.
Det er således naturligt, at gældende energiplanlægning, klimahandlingsplan og planer for CO2 reduktion i Sorø Kommune også omfatter Sorø Forsynings aktiviteter og organisation.
Forsyningen fremlægger årligt nærmere handleplaner for Forsyningens miljø- og klimaprofil på generalforsamlingen, dette jf. § 3 i Ejerstrategien for Sorø Forsyning. Dette gøres pt. ved forelæggelse af Forsyningens Grønne Regnskaber. Der orienteres efterfølgende herom på de ordinære snitflademøder med administrationen.
Sorø Forsynings handleplanerne /Grønne regnskaber bidrager til Sorø kommunes samlede arbejde på miljø og klimaområde, hvorfor det er vigtigt, at der sikres vidensoverlevering mellem Sorø Kommune og Sorø Forsyning på området.
Konkrete tiltag kan f.eks. være ved:
- At reducere energiforbruget via
- Solceller
- Varmeindvinding fra spildevand
- LED belysning
- Energivenlige pumper mm.
- Energivenlig procesoptimering
På samme måde er Sorø Forsyning en central aktør hvad angår Sorø Kommunes klimatilpasningsarbejde, med en forpligtelse fra Kommunes side om at inddrage Sorø Forsyning tidligt og hvor det er relevant. Spildevandsplanen er det centrale dokument, som giver overblikket over de samlede og prioriterede projekter.
Sorø Kommune og Sorø Forsyning bidrager også til arbejdet for at styrke natur og biodiversitet i kommunen, dette ved at udnytte oplagte muligheder i forbindelse med projekter og anlæg, og ved at inspirere hinanden og inddrage hinanden.
Konkrete tiltag kan f.eks. være ved:
- At minimere miljøpåvirkningen fra spildevandsudledning.
- Mindske udledte stofmængder (f.eks. har forsyningen halveret BI5 udledningen fra 2010 til 2019)
- Understøtte artsdiversiteten.
- Udvikling af rekreative /grønne områder i forbindelse med konkrete projekter
- Hundeskove
- Bi-venlige arealer ved regnvandsbassiner
Kommunen forventer også, at Forsyningen har opdaterede beredskabsplaner for såvel spildevands- som drikkevandsforsyningen.