Jordbund
De planlagte projekter giver ikke i sig selv risiko for jordforurening, men der kan være projekter som etableres, hvor der allerede eksistere en jordforurening. For at udgå uhensigtsmæssig spredning af en sådan jordforurening, vil der ved kloakarbejde i områder med kortlagt forurening på vidensniveau 07, I og II, eller områdeklassificering blive indhentet de nødvendige tilladelser. Hvis der under anlægsarbejder konstateres forurening af jord, skal arbejdet stoppes øjeblikkeligt, og forureningen meldes til kommunen efter jordforureningsloven. Herefter kan der tages de nødvendige foranstaltninger, som beskrevet ovenover.
Utætte kloakledninger medfører risiko for jordforurening, hvorfor fokus på vedligeholdelse af kloakkerne har en positiv miljøeffekt.
Nogle af de tiltag som laves, for at sikre en hensigtsmæssig kloakering og drift heraf er følgende:
- Der gennemføres geotekniske undersøgelser i forbindelse med hvert projekt, så der kan tages de nødvendige hensyn for at beskytte miljøet, og der er særlig fokus på okker hvor det er relevant.
- Udledninger til vandløb sker først efter passage af bassin, så der ikke sker erosion i vandløbet.
- Ved flytning og deponering af jord vil de nødvendige tilladelser blive indhentet.
Det vurderes således ikke, at der, med spildevandsplanen, vil være risiko for jordforurening, og fokus på at vedligeholde og forbedre kloaknettet vil bidrage til at undgå potentielle jordforureninger.
Grundvand
Driften af renseanlæg, spildevandsrensning i det åbne land samt udformning og placering af regnvandsbassiner har betydning for nedsivning af stoffer til grundvandet og dermed for drikkevandsressourcen. Planens fokus på ovennævnte tiltag vil mindske forurening af drikkevand.
Kloakfornyelse og renovering vil reducere udsivningen fra kloaksystemerne til jorden og grundvandet. I forbindelse med Sorø Forsynings drift af kloakkerne TV inspiceres løbende mhp. at opspore utætte kloakker og uvedkommende vand. En generel forbedring af kloaknettes tilstand, vil altså havde en positiv effekt på beskyttelsen af grundvand.
I forbindelse med separatkloakering er der mulighed for hævet grundvandsstand idet de nye tætte ledninger ikke har en drænende effekt. Dette kan være med til at øge grundvandsdannelsen. Det skal sikres, at det ikke sker i områder med jordforurening.
Gamle uddaterede nedsivningsanlæg vurderes at udgøre en trussel imod grundvandet grundet punktnedsivning. Et fokus på de gamle nedsivningsanlæg i det åbne land, vil havde en positiv effekt på grundvandet, da der vil komme forbedret rensning.
Spildevandplanen har også fokus på bedre håndtering af overflade vand, hvor bl.a. øget lokal nedsivning af tag og overfladevand i byudviklingsområder m.v. vil bidrage til at øge grundvandsdannelsen hvilket vurderes at være en fordel. Overfladevandets indhold af miljøfremmede stoffer ventes i vidt omgang at blive omsat eller bundet i jorden, og heraf ikke udgøre et problem for grundvandet.
Et andet fokus i forhold til overflade vand, er ved etablering af bassiner. Ved dimensionering af nedsivningsanlæg til regnvand og renset spildevand anvendes der en sikkerhedsfaktor på 1,4 og tages hensyn til de konkrete forhold, herunder de hydrogeologiske forhold, jordens hydrauliske ledningsevne og afstand til grundvandsspejlet, for at sikre at nedsivningsanlæg og LAR-løsninger dimensioneres med mindst mulig risiko for forurening af grundvandet. Dertil undersøger kommunen, i forbindelse med udledningstilladelsen, om der er behov for at beskytte grundvandet yderligere i form af tæt bund under bassinet.
I BNBO områder vil der konkret bliver vurderet på behovet for at stille yderligere vilkår med henblik på grundvandsbeskyttelse. Sorø Kommune giver ikke tilladelser til punktnedsivninger i områder med jordforureninger.
Det vurderes således, at der med implementeringen af spildevandsplanen tages højde for potentielle trusler for grundvandet, samt at effekterne af projekterne, vil havde en positiv effekt på grundvandet, hvormed forurening heraf forhåbentlig undgås.
Overfladevand
Der fastsættes i denne spildevandsplan et klimatilpasset serviceniveau i form af en afløbskoefficient for tilladt direkte afledning af overfladevand til kloaknettet samt en tilpasset dimensionsgivende rengintensitet på 196 l/s/ha. Det vil bidrage til færre oversvømmelser ved store regn-hændelser og sikre, at fremtidens kloakker og bassiner er indrettet til de større vandmængder.
Spildevandsrensningen samles på færre, større og mere effektive anlæg og den nye struktur vil resultere i et ændret mønster for vandføringen samt for udledning af kvælstof, fosfor og organisk stof til recipienterne. Det betyder at der bliver mere overflade vand ledt direkte ud til recipienterne, end der gør med fællessystemer, hvor regnvandet også ledes til renseanlæg. Dvs. vandføringen falder ved udløbene fra renseanlæggene, men får til gengæld en mere naturlig afstrømning. Læs mere herom i afsnit 6.2.1.
Indsatsen med bassiner på regnvandsbetingede udløb, som er en del af separatkloakeringsprojekterne, vil medvirke til at rense overfaldevandet inden udledning i recipienterne, hvilket vil forbedre vandkvaliteten i både vandløb, søer (her under badesøer) og bidrage til målopfyldelsen. Regnvand der renses i bassin eller nedsiver igennem en LAR-løsning inden udledningen indeholder typisk mindre NPO end vand fra fællessystemer. Yderligere sker der en nedfældning af tungmetaller og en nedbrydning af miljøfremmede stoffer (som f.eks. PAH fra vejvand) i humuslaget, hvorved recipienterne belastes mindre.
Ovenstående kan til gengæld betyde en ophobning af tungmetaller i jorden under bassiner og LAR anlæg, og placeringen af nye bassiner tilpasses og optimeres i forhold til oplandet, dybdepunkter og plan – og naturforhold. Der stilles yderligere, ved nye anlæg, krav om oprensning og prøver.
Bassiner og LAR-løsninger er også med til at beskytte recipienter mod erosion idet man med udledningstilladelsen sikrer overholdelse af udlederkrav ved at etableres forsinkelses – og rensebassiner. Hermed reduceres den samlede hastighed hvormed overfladevand ledes til recipienterne til den naturlige afstrømning svarende til ca. 1 liter pr. sekund pr. hektar. Erosion mindskes hermed, og der skabes et mere robust vandløb og der renses bedre inden udledning.
Indsatsen over for ejendomme i det åbne land bidrager også til mindsket udledning af spildevand til vandmiljøet, hvorved overfladevand vil bliver renere.
Det vurderes således, at der med implementeringen af spildevandsplanen tages højde for potentielle trusler for overfladevandet således at forurening heraf minskes. Yderligere vurderes det, at effekterne af projekterne, vil havde en positiv indvirkning på det overfladevand, som udledes, og heraf også på recipienterne, der vil modtage overfladevand i et mere naturligt flow og af en renere kvalitet.
Udledning af spildevand
Spildevandsrensningen samles på færre, større og mere effektive anlæg og den nye struktur vil resultere i at der udledes mere effektivt renset spildevand. Dette vurderes at være positivt, da der ønsker udledt så rent vand som muligt til vores vandmiljø.
Med spildevandsplanen forsættes indsatsen med separatkloakering, som medvirker til at mindskes udledning af spildevand til vandmiljøet, som er betinget af regnvejrshændelser, hvormed regnvandsopblandet spildevand udledes fra enten renseanlægs overløbsbassiner eller fra regn betingede udløb. Således reduceres belastningen af vandmiljøet med COD, BOD, kvælstof og fosfor.
Evt. kloakering af ejendomme i det åbne land vil sikrer at spildevandet renses optimalt og ikke forurener jord, grundvand eller vandmiljø med COD, BOD, kvælstof og fosfor.
Med spildevandsplanen fortsætte indsatser for at reducere effekterne af udledningen af urenset spildevand fra ejendomme i det åbne land, ved at påbyde forbedret spildevandsrensning, så vandkvaliteten i kommunens recipienter kan opfylde målsætningen.
Samlet set vil spildevandplanen medvirke til at mindske forureningen fra spildevand ude i vandmiljøet.
Kemikalier og miljøfremmede stoffer
Der anvendes fældningsmidler (metalsalte) på renseanlæggene til fosfor-nedfældning. Fosfor og metalsalte bindes i spildevandsslammet og spredes efterfølgende på markerne. Mængden af fældningsmidler er styret af vilkår, og slammet analyseres før udspredning, og skal overholde koncentrationsgrænser fastsat i slambekendtgørelsen, før det må udspredes. Det vurderes således ikke, at der er risiko for udledning af miljøfremmede stoffer herfra.
Det skal bemærkes at påvirkning fra kemikalier og miljøfremmede stoffer i spildevandet, vil forsvinde i områderne ved de 3 renseanlæg der tages ud af drift. Yderligere opnås der en bedre rensning på de større og mere tidssvarende anlæg end på de mindre ældre anlæg, hvorfor vil man opnå en bedre rensning for f.eks. hormonforstyrrende stoffer og medicinrester.
Det vurderes heraf samlet set, at forureningen fra kemikalier og miljøfremmede stoffer vil nedsættes med implementeringen af spildevandsplanen, til gavn for vandmiljøet ude i recipienterne.