Beskæftigelsesplan 2023 er bygget op omkring de udmeldte indsatsområder fra Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget og suppleret med de vejledende ministermål og input fra jobcenteret. Arbejdsmarkeds og Erhvervsudvalget har valgt følgende indsatsområder for Beskæftigelsesplanen 2023:
- Tværfagligt fokus og samarbejde på tværs af kommuner i forbindelse med rekruttering af fx faglært arbejdskraft (særligt velfærdsområderne) og uddannelse af ledig arbejdskraft bør være et fokusområde, herunder også fokus på jobrotation som værktøj til opkvalificering af både beskæftigede og ledige.
- De ledige "på kanten" bør have særlig opmærksomhed, da det ofte er dem, der vender tilbage til ledighed, hvis konjunkturerne vender.
- Effekter af indsatsen skal i højere grad være i fokus, særligt i forbindelse med brugen af de virksomhedsvendte redskaber.
- Generelt fokus på fastholdelse på arbejdsmarkedet af både beskæftigede og ledige, herunder et særligt fokus på borgere med fysisk og psykisk handicap.
Nøgleordet for at lykkedes med indsatsområderne er et styrket fokus på samspillet mellem borger, virksomhed og jobcenteret både i og udenfor kommunen. Samspillet skal blandt andet resultere i, at arbejdsmarkedet i Sorø Kommune matches med den lokale arbejdskraft. Jobcenteret skal sikre uddannelse og opkvalificering til de ledige borgere, så virksomhedernes aktuelle behov for kvalificeret arbejdskraft kan imødekommes.
Samspillet skal ligeledes sikre, at jobcenteret i samarbejde med både borgerne og virksomhederne kan få etableret virksomhedspraktikker, jobrotation, løntilskud, fleksjob m.m. grundet de nye reformer på arbejdsmarkedet, som alle peger på en overvejende virksomhedsrettet indsats overfor den
enkelte borger.
Ud over de lokalpolitiske indsatsområder, tager Beskæftigelsesplanen 2023 også udgangspunkt i, at jobcenterets tilgang til den beskæftigelsesrettede indsats vil fortsætte i de spor, der er lagt gennem de seneste år. Der vil således være fokus på at fastholde og udvikle indsatsen ud fra de tanker, der kendetegner indsatsen i dag om blandt andet en styrket virksomhedsrettet indsats for alle målgrupper samt arbejdet med en aktiv, individuel og jobrettet tilgang til borgerne. Hertil kommer en helhedsorienteret tilgang med indsatser på tværs og med inddragelse af såvel borgere, samarbejdspartnere og virksomheder.
De lokalpolitiske indsatsområder flugter de udmeldte mål fra beskæftigelsesministeren for 2023 – som er en videreførelse af målene for 2022. Ministerens mål er:
- Alle ledige skal have en værdig sagsbehandling.
- Flere ledige skal opkvalificeres.
- Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende.
- Flere personer med handicap skal i beskæftigelse.
- Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft.
Tilsammen giver ovenstående følgende 6 indsatsområder:
Indsatsområde #1 Virksomhederne skal sikres de nødvendige og kvalificerede medarbejdere.
Indsatsområde #2 Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende (Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse)
Indsatsområde #3 Borgere med handicap skal i beskæftigelse
Indsatsområde #4 Flere i beskæftigelse eller uddannelse, borgere tættest på arbejdsmarkedet (Jobparate kontanthjælpsmodtagere og A-dagpenge)
Indsatsområde #5 Flere i beskæftigelse eller uddannelse, borgere længst fra arbejdsmarkedet (Sygedagpenge, Jobafklaringsforløb, Ressourceforløb, Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og Ledighedsydelse)
Indsatsområde #6 Flere i beskæftigelse eller uddannelse (Uddannelseshjælp)