Se aktuelle åbningstider og praktiske oplysninger her.
Dødsfald og begravelse
- Ved dødsfald skal en læge skrive en dødsattest. Først derefter kan man anmode om begravelse eller brænding af afdøde.
- En afdød skal enten begraves eller brændes (kremeres). Begravelse eller kremering skal normalt ske senest otte dage efter dødsfaldet.
- Hvis du har nogle spørgsmål, skal du henvende dig til dit lokale kirkekontor. Du kan finde kontaktoplysninger på alle kirkekontorer på Sogneportalen.
- Du skal bruge NemID
Som pårørende kan du få begravelseshjælp, hvis det er dig, der sørger for begravelsen.
Dødsattest
Umiddelbart efter et dødsfald skal en læge indberette dødsfaldet elektronisk og der kan efterfølgende udstedes en dødsattest. Hvis dødsfaldet er sket hjemme, er det afdødes egen læge eller en lægevagt, der udsteder dødsattesten. Sker dødsfaldet på et sygehus, vil det være en læge derfra.
I de fleste tilfælde, hvor den elektroniske indberetning af dødsfaldet er sket, er det ikke nødvendigt at begravelsesmyndigheden får forelagt en dødsattest, men der kan være tilfælde, hvor det er nødvendigt, at begravelsesmyndigheden får dødsattesten forelagt.
Du kan kontakte begravelsesmyndigheden, sognet hvor afdøde boede, for nærmere vejledning.
Ingen pårørende til afdøde
Findes der ingen pårørende eller andre nærtstående personer til afdøde, er det afdødes bopælskommune, der skal anmelde dødsfaldet, ligesom det også er kommunen, der dækker udgiften til begravelsen. I en sådan situation vil det også være kommunen, der bestemmer, hvordan begravelsen skal foregå, og kommunen overtager boet.
Afdødes bankkonto spærres
Når dødsanmeldelsen er registreret i folkeregistret, bliver afdødes bankkonti normalt spærret. Også fælles bankkonti spærres, og efterlevende ægtefælle vil først kunne hæve penge efter det første møde i skifteretten.
Anmod om begravelse eller ligbrænding
Se under menupunktet "Begravelse eller bisættelse"