Ukraine-info

Hvad gør vi, og hvordan kan du hjælpe?

Sorø Kommune modtager i øjeblikket mange henvendelser fra borgere, foreninger og andre om konflikten i Ukraine. Her på siden kan du orientere dig om, hvad vi som kommune hjælper med, og hvordan du som borger, forening og virksomhed kan hjælpe til.

Siden opdateres løbende.


Vigtige hjemmesider

På myndighedernes nye informationssite kriseinformation.dk kan du finde svar på mange spørgsmål om Ukraine og ukrainerne i Danmark. 

Udlændingestyrelsens hjemmeside nyidanmark.dk, kan ukrainere finde information om, hvordan de søger om opholdstilladelse. 
 

Mange spørgsmål

Der er meget, vi ikke ved endnu. Sorø Kommunes tilgang er, at vi er klar til at hjælpe, og at vi finder løsninger efterhånden som behovene opstår, i samarbejde med andre myndigheder, civilsamfundet og andre gode kræfter.


Særlov vedtaget

Folketinget har den 16. marts vedtaget en særlov, som gør det muligt for ukrainske flygtninge at få opholdstilladelse, så de hurtigt kan starte i skole, på en uddannelse eller i et arbejde. Loven skal bl.a. sikre, at de omfattede personer hurtigst muligt får et opholdsgrundlag og herunder adgang til uddannelse, sundhedsydelser og arbejdsmarkedet. Loven gælder som udgangspunkt i to år med mulighed for forlængelse. 

Hvis du har brug for vejledning i forbindelse med ansøgning om opholdstilladelse eller andet, kan du få råd/vejledning i Borgerservice i Sorø Kommune. 

 

Job til ukrainske flygtninge

Vil du som virksomhed gerne stille job til rådighed for ukrainske flygtninge?

Så kan du kontakte Jobcenterets Virksomhedsservice på telefon 57 87 69 50.

Din henvendelse vil blive registeret som en interessetilkendegivelse, og du vil blive kontaktet, hvis der opstår et match mellem det ledige job og en ukrainsk flygtning.


Vil du leje en bolig ud?

Hvis du har en hel bolig (lejlighed, hus), som du er interesseret i at leje ud til en ukrainsk flygtningefamilie på almindelige lejevilkår, vil vi meget gerne høre fra dig. Der skal være tale om en selvstændig bolig - og altså ikke om indkvartering i gæsteværelset mv.

Du kan registrere dig her. Du binder dig ikke til noget. Du skal bruge NemID/MitID. 


Privat indkvartering af flygtninge

Vi får mange henvendelser fra borgere, der ønsker at tilbyde hjælp om privat indkvartering. Vi er taknemmelige for den store interesse for at hjælpe. 

I Sorø Kommune har vi valgt at arbejder på at etablere mere permanente, samlede boligløsninger for de ukrainere, som kommer hertil.

Vi har derfor i første omgang ikke planer om at benytte privat indkvartering. Det betyder, at vi ikke fra kommunens side vil placere de ukrainere, som henvender sig til os, hos private.

Det kan dog ikke udelukkes, at det bliver aktuelt på et senere tidspunkt, hvis flygtningestrømmen overstiger det forventede.

Dansk Flygtningehjælp giver på deres hjemmeside nyttig information om privat indkvartering, og hvad man skal overveje i den forbindelse. Læs mere her


Kompensation til værter 

Hvis du privat har indkvarteret ukrainske flygtninge, kan du få økonomisk kompensation. Læs mere her. 


Taler du ukrainsk eller russisk?

Taler du ukrainsk eller russisk og gerne vil hjælpe, kan du kontakte Røde Kors, som formidler sproglig assistance. Se mere her


Hjælpe med andet 

Vi får også mange henvendelser fra folk som gerne vil hjælpe på forskellig vis.

Vi samarbejder med Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp om at tage godt imod de ukrainske flygtninge. 

Se her, hvordan du kan hjælpe lokalt


Du kan også hjælpe eller støtte gennem landsorganisationerne: 

Dansk Røde Kors
Dansk Flygtningehjælp
Dansk Folkehjælp

 

Indkvartering af flygtninge i Sorø-Hallen

Udlændingestyrelsen har bedt kommunerne i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds om at stille med indkvarteringsfaciliteter til 2000 ukrainske flygtninge pr. dag. Sorø Kommune er i gang med at forberede modtagelsen af 200-300 asylsøgende flygtninge, som vil blive indkvarteret i Sorø Hallen (hal 1 og hal 3). Sorø Hallen er valgt, fordi det er den største af kommunens haller og råder over flest omklædningsrum, køkkenfaciliteter mv.


Foreningsbrugere af Sorø Hallen

Indtil vi står med et konkret behov for indkvartering, er hallen i almindelig drift. Det betyder, at foreninger indtil videre kan fortsætte træning som hidtil. Sorø Kommunes fritidsteam vil kontakte foreningerne, hvis hallen tages ud af drift.  

Hal 2 samt mødelokalerne og selskabslokalet fortsætter i normal drift, ligesom også Cafe K/cateringvirksomheden i hallen fortsætter i normal drift. 

Kontakt

Borgerservice

Tlf.: 57 87 60 00
borgerservice@soroe.dk 
ÅbningstiderMan-ons: 10.00-13.00
Tors: 10.00-17.00
Fre: 10.00-13.00
AdresseRådhusvej 8
4180 Sorø