Byerne i Sorø Kommune
Omkring Sorø finder du byer og lokalsamfund i næsten alle
størrelser. Vil du langt ud på landet, eller vil du være i
cykelafstand fra stationen, så finder du det her. I de smukke
omgivelser er der ro og plads til det liv, du drømmer om.
Herunder finder du en præsentation af de bysamfundene i Sorø
Kommune.
Vi hjælper dig gerne på vej og svarer på de spørgsmål, du måtte
have.
Ring til Bosætningskonsulent Louise Sjøberg på 21 80 72 56 eller
skriv til losj@soroe.dk.
Dianalund
Dianalund har omkring 5000 indbyggere og ligger et kvarters kørsel fra Sorø og kun 10 minutter fra motorvejen. Derudover er der tog mod både Tølløse og Slagelse.
Her er alt hvad du og din familie behøver i hverdagen med gode skoler og institutioner, et rigt foreningsliv samt gode indkøbsmuligheder.
Dianalund Centret er Vestsjællands næststørste indkøbscenter og rummer mange butikker, heraf tre dagligvarebutikker. I området omkring stationen findes specialforretninger, og i det åbne land og landsbyerne finder du økologiske gårdbutikker.
Børn i byen
Holbergskolen har tre spor fra 0. til 9. klasse, SFO, SFO II og ungdomsklub. Der er to børnehaver, en vuggestue og Sorø Kommune har 20 dagplejere i området. De mødes hver uge i legestuen.
Der er mange tilflyttere i Dianalund. Et par store nybyggerområder er skudt op de seneste år, og stadig flere områder udvikles. Du har også mulighed for at opføre dit eget drømmehus på en gode grunde, der er til salg i byen her.
Erhverv i Dianalund
Dianalund har en århundrede lang tradition for at huse sociale institutioner og hospitaler. Byen er skabt omkring Filadelfia, som i dag huser epilepsihospital, hospice, hjerneskadecenter, bofællesskaber m.m.
Filadelfia, Dianalund
Dianalund har et bredt udsnit af virksomheder, både de traditionelle håndværksfag, landbrug og servicefag.
Borgerhus for alle
Dianalund har et hav af frivillige foreninger og engagerede borgere. Der er idrætsforeninger, borgerforeninger, lokalarkiv, håndboldklub og i 2013 indviede byen sit nye borgerhus, hvor alle foreninger kvit og frit kan låne lokaler fra 8 morgen til 23 aften.
I samme bygning, det tidligere rådhus, finder du også Biblioteket, hvor du har adgang med dit sygesikringsbevis, præcis når det passer dig, når du er oprettet som bruger.
Læs mere om Dianalund og de aktive kræfter i Dianalund Udviklingsråd på Dianalund.dk.
Frederiksberg
Jo, den er god nok: I Sorø findes der også et
Frederiksberg.
Frederiksberg er en hyggelig bydel omgivet af naturen lige syd for
Sorø ved Sorø Station. Her er grønt og trygt og her er alt hvad man
kan ønske i hverdagen. Her er gode integrerede dagsinstitutioner
med masser af plads og grønne legepladser og den helt nybyggede
Frederiksberg Skole
Der er gode indkøbsmuligheder og mange aktive foreninger i området. Her finder du også mange fælleskaber og engagerede borgere, der gør en forskel i deres lokalområde.
Med en attraktiv beliggenhed er Frederiksberg et populært kvarter at bosætte sig i, og der er et stigende indbyggertal, primært båret af tilflyttere fra københavnsområdet. Der er kort til Sorø station, hvor der er halvtimes drift med kun 47 minutter til både København og Odense og kun 24 minutter til Roskilde. Samtidig er du tæt på Sorøs hyggelige centrum med cafeér, restauranter og kulturliv.
På Frederiksberg finder du et stort alsidigt udvalg af gode boliger, og her kan du finde drømmevillaen til en god pris - se boliger til salg på Frederiksberg og i Sorø.
På Frederiksberg er du tæt på naturen, søer og skove, i et trygt miljø, der danner rammen om familiens hverdag - velkommen til!
Munke Bjergby
Der bor omkring 1200 mennesker i og lige omkring Munke Bjergby. Her er den skønneste natur lige ude for døren.
Det er et sted, hvor man kommer hinanden ved, og hvor en fjerdedel af byens indbyggere deltager i den månedlige fællesspisning i Multihuset.
Fra Munke Bjergby tager det ti minutter at køre til Sorø, hvorfra du kan smutte på motorvejen eller med toget mod både øst og vest.
Om dagen er der fyldt med børn, som går i vuggestue og børnehave i Den gamle skole, i dag Naturbørnehuset, og om eftermiddagen og aftenen forvandles huset til et bankende hjerte for lokalsamfundet - bare med flere voksne på banen.
I Multihuset kan du gå til volley, hente grøntsagskasse fra den lokale leverandør, og du kan være med til fællesspisning og meget mere. Ind i mellem er der foredrag eller wokshops - og der er også plads til dig. Lær de flinke mennesker i Munke Bjergby at kende.
Ruds Vedby
Der bor små 2000 mennesker i Ruds Vedby. Byen ligger i den
nordlige del af Sorø Kommune og er kendt for et aktivt lokalråd og
sin helt egen garde: Ruds Vedby Garden.
Byen ligger midt i mellem Sorø og Kalundborg og 15 minutter fra motorvejen. Derudover er der station med tog mod både Tølløse og Slagelse.
I Ruds Vedby finder du alt det, der gør hverdagen nem med let adgang til skole og daginstitution, sportsforeninger og indkøbsmuligheder.
Oplevelser tæt på
Byen er omgivet af smukke marker, enge og skov samt Tissø. Kør på opdagelse, og du vil finde gårdbutikker og attraktioner som Birkegårdens Haver og det store naturområde Naturpark Åmosen med masser af oplevelser for store og små. Besøg også byens friluftsbad og tag en frisk dukkert hele året.
Historiske omgivelser
Midt i byen, ved siden af kirken, ligger herregården Vedbygaard med tidligere ejere, som tæller prominente navne som Dronning Margrethe I og adelsfamilien Rud. Herregården er omkranset af den originale voldgrav, og facaden vender ud mod den store park med amfiteater, rhododendronbuske, søer, stier og romantiske gemmesteder. Parken er åben for besøgende.
Der er stærke frivillige kræfter på spil i Ruds Vedby, det nyskabte Orangeri i forbindelse med Vedbygaard og Ruds Vedby Borgspil er gode eksempler på byens sammenhold.
Sorø by
Sorø by byder på moderne byliv med cafeer, restauranter, tøjbutikker og kunsthåndværk i Storgade og de smukke historiske bygninger, der sender tankerne på vandring tilbage til Christian den fjerdes tid og giver byen sit charmende og hyggelige præg.
Sorø har godt 11.000 indbyggere. Byen ligger tæt på motorvejen, og fra stationen er der halvtimes drift med kun 45 minutter til både København og Odense.
Her er gode offentlige og private skoler og institutioner, stort opbud af foreningsliv, både når det kommer til sport og kultur samt gode indkøbsmuligheder og mange specialforretninger.
Naturen i byen
Tag et kig på et kort: Sorø er omkranset af søer og skove. Rundt om Sorø by ligger tre søer, som alle bliver flittigt brugt af motionister samt ro- og kajakklubberne i byen. Der er aktiviteter på og omkring søerne året rundt. Om sommeren springer soranerne i Sorø Sø både ved Parnas, Skjolden og den gamle badeanstalt ved Sorø Akademi, hvor der er badebroer, og om vinteren går vinterbaderne i vandet, mens andre går en tur på isen og fodrer ænder langs stisystemerne. Gå også en tur i den smukke, smukke akademihave.
Smag på byen
Sorø byder på spændende smagsoplevelser. Her finder du Sejers Konditori, som løbende modtager præmier for deres brød og kager, Emils Chokolade som har verdens måske bedste skildpaddeis, ølbaren Fam. Ægir, som har lokal produceret øl i hanen. Tjek også Spis Sorø, som arrangerer ture og madevents i byen. Eller besøg Farmers Market, hvor du finder masser af lækre varer direkte fra gårdbutikkerne og små producenter. Derudover finder du flere gode restauranter og cafeér rundt omkring i byen.
Kulturoplevelser tæt på
Sorø er rig på kulturoplevelser. Fra Storgade er der adgang til den ene hyggelige baggård efter den anden, og hver sin baggård rummer indgangen til byens kulturliv. Det smukke Sorø Kunstmuseum ligger her med tilhørende café - lige over for det hyggelige Sorø bibliotek. Herefter følger Sorø Museum og kulturbiografen Victoria, der viser brede såvel som smalle film.
Derudover byder byen på masser af musik med
spillerstederne Kultur Cafe
Ludvig og Vesthhuset. Sorø
Internationale Musikfestival med klassisk musik fra hele verden
og den velbesøgt Sorø Jazz
Festival.
Oplev også Kyndelmissen, der sætter
lys på byen.
Sorø har formået at bygge bro mellem det bevaringsværdige og det moderne. For eksempel på Sorø Akademi, som med sine 450 år på bagen stadig i dag er et moderne gymnasium med stor søgning både til dagskolen og kostafdelingen og et nyopført Science Center med fokus på talentudvikling inden for naturvidenskab.
Stenlille
I Stenlille bor der omkring 2000 mennesker. I hovedgaden finder du dagligvarebutikker, skole, tandlæge og detailhandel. Stenlille har alt, hvad du har brug for i hverdagen og ligger midt i en idyllisk og varieret natur, der er ideel til gå- og cykelture. Byen er nemt tilgængelig fra både nord og syd ad hovedvej 57, og der er bare 10 minutter til motorvejen. Derudover er der tog mod både Tølløse og Slagelse.
Børn i byen
De mindste bliver passet af en af byens ni dagplejere, og når børnene bliver lidt større, er der to børnehaver at vælge mellem:
- I Stenlille by ligger Sandlyng Børnehus, der åbnede i august 2009. Børnehaven har plads til 150 børnehavebørn og har to store legepladser med bålhytte og udendørsværksted.
- Naturbørnehaven Fuglereden ligger i Munke-Bjergby syd for Stenlille. Børnehaven er en naturbørnehave med plads til ca. 78 børn.
Stenlille skole ligger centralt på hovedgaden i Stenlille. Skolen har ca. 500 elever fra 0.-9. klasse. Der er tilknyttet SFO og junior- og ungdomsklub til skolen.
De frivillige muligheder
Stenlille Kulturhus danner ramme om en del af de mange foreningsaktiviteter i Stenlille. Et af omdrejningspunkterne i Stenlille er Handels- Håndværker- og Borgerforening, se mere på Stenlilles hjemmeside.
Når du har fri
I Stenlille er der rig mulighed for en aktiv fritid. Stenlille Hallen danner ramme om en lang række fritidsaktiviteter. Stenlille Fritidscenter, der blev opført i forlængelse af den eksisterende hal, åbnede i 2010. Fritidscenteret danner med sin multihal, foyer- og aktivitetsområde samt trænings- og aktivitetslokaler en funktionel ramme om de mange aktiviteter i huset, og det tilhørende Motionsfitness Stenlille er blevet en stor succes.
Kontakt
Tors: 10.00-17.00
Fre: 10.00-13.00
4180 Sorø