Nyhed

Sorø vil skabe et røg-, snus- og nikotinfrit idrætsliv

31-05-2023

Sorø Kommune og DGI er gået sammen om at kvitte tobakken, så børn og unge ikke bliver mødt af røg og nikotinprodukter i forbindelse med idræt.

I anledningen af WHOs World No Tobacco Day d. 31. maj løfter Sorø Kommune og DGI sløret for et nyt samarbejde, der skal være med til at skabe røg-, snus- og nikotinfrie rammer i idrætslivet. Ønsket er, at børn og unge ikke bliver mødt af en røgsky eller brugte nikotinposer på vej til hallen eller udendørsbaner, når de dyrker idræt.

"World No Tobacco Day er en god anledning til at markere vores samarbejde med DGI om et Tobaksfrit Idrætsliv – et initiativ, som åbner nye muligheder for tobaksforebyggelse. Der bliver brugt en del nikotinprodukter på kommunens anlæg, og med det nye samarbejde får vi mulighed for at være til stede og forebygge dér, hvor de unge er i hverdagen. Vi har en stor interesse i at skabe tobaksfrie rammer for børn og unge, og vi ser frem til at starte processen og håber på opbakning og et godt samarbejde med idrætsfaciliteterne og foreningerne i kommunen," fortæller Mia Linda Møller, leder af Sundhedscenteret, Sorø Kommune.

En undersøgelse viser, at Sorø Kommune ikke er alene om at ønske tobakken væk fra idrætten, hvor tre ud af fire danskere foretrækker, at idrætsanlæg og sportspladser er røgfri.

Partnerskabet indebærer et tæt samarbejde med idrætslivet omkring målet om et røg-, snus- og nikotinfrit idrætsliv. Idrættens aktører som fx trænere og frivillige er vigtige rollemodeller for børn og unge, og det er afgørende, at de bliver inddraget i arbejdet med at udvikle kulturen omkring det sunde idrætsliv.

"Tobaksfrit Idrætsliv i Danmark bygger på et tværgående samarbejde mellem DGI, kommune samt anlæg og foreninger. Det er vigtigt i forhold til samarbejdet, at der ikke er fokus på forbud, men derimod inddragelse og dialog, når kulturen skal ændres. Venlige henstillinger og god tone er med til at sikre, at vi når i mål," fortæller Ida Nyhuus Kristoffersen, projektleder på Tobaksfrit Idrætsliv i DGI.

Partnerskabet for Tobaksfrit Idrætsliv løftes af DGI i samarbejde med Sundhedscentret samt Kultur og Fritid, som ser frem til at udfolde indsatsen i samarbejde med idrætsanlæg og foreninger.

Fakta

En undersøgelse fra Tryg Fonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen viser, at 70% af de adspurgte ønsker tobaksfrie rammer, når de færdes i idrætslivet.