Pressemeddelelse

Det kan blive dyrt at skylle affald ud i toilettet

27-04-2023

Sorø Kommune kan fremover opkræve et gebyr hos borgere, der skyller affald ud i toilettet. Det skyldes en forhøjet takst for specialtømning af bundfældningstanke, hvor forsyningen finder affald blandt slammet. Affald i slammet kræver tanktømning med specialbil og speciel håndtering af tankens indhold.

Mange skyller affald, som bind, bleer, fiberklude, vådservietter, vatpinde eller hår ud i toilettet. Det er et stort problem. Disse elementer hører ikke til i spildevand, men i skraldespanden. Modsat toiletpapir kan affaldet nemlig ikke let - hvis overhovedet – opløses, og det ender derfor i bundfældningstanken.

Ny takst for specialtømning af bundfældningstanke

Fra 1. januar 2023 er der kommet nye regler for tømning af bundfældningstanke i kommunens regulativ. Det betyder, at hvis forsyningen ved næste tømning af bundfældningstanken registrerer, at der er affald blandt indholdet i tanken, vil de rekvirere en specialtømning til en forhøjet takst.

Gebyr for ikke at håndtere affald korrekt

På baggrund af de nye takster hos forsyningen har Sorø Kommune opdateret kommunens regulativ for tanktømningsordning. Det betyder, at forsyningen kan opkræve et gebyr hos de borgere, som ikke håndterer affald korrekt og skyller bl.a. bind, bleer og fiberklude ud i toilettet, og hvor der derfor er behov for specialtømning og specialhåndtering.

Tilstoppede systemer på pumpestationer og renseanlæg

Den forhøjede takst for specialtømning skyldes, at forsyningen ikke kan tømme tanken med den almindelige tømningsbil, hvis der er affald blandt tankens indhold, og de er derfor nødsaget til at køre ud igen med en anden type slamsuger.

Derudover kan affaldet give store problemer på forsyningens pumpestationer og renseanlæg, hvor det tilstopper systemet. Derfor bliver forsyningen også nødt til at sortere affaldet fra tankindholdet, inden slammet kan behandles på renseanlægget.

Yderligere informationer

Sorø Kommunes nye regulativ for tanktømningsordning

Læs mere om tømningsordningen på Sorø Forsynings hjemmeside: Tømningsordning

Link til kampagne fra Sorø Forsyning samt en række andre danske Forsyningsselskaber om ikke at smide affald i toilettet:
Kun 3 ting i dit lokum!