Rygende skamstøtte på plads

03. oktober 2022
40 danske børn begynder at ryge hver dag. Det tal skal ned. Langt ned, siger vi i Sorø Kommune

Fredag den 30. september begyndte 40 danske børn at ryge. Antallet var det samme dagen før og dagen før det. Der er så mange danske børn og unge, der begynder at ryge tidligt, at Danmark globalt ligger forrest, hvad tidlig rygestart angår. Der er også et stigende antal danske børn, som tidligt begynder at tage et af de mange nikotinholdige produkter uden røg.

 

Og det skal der laves om på. Også i Sorø Kommune. Derfor kom skulpturen og skamstøtten Det rygende Barn i fredags til Ruds Vedby Skole, hvor den blev afsløret ved fredagens morgensamling for eleverne i udskolingen. Nu skal den stå i en uge og få elever og lærere til at stoppe op og stille sig selv spørgsmålet: Hvem har egentlig ansvaret for, at så mange børn og unge tænder for den første alt for tidlige og helt unødvendige smøg? Eller begynder på snus, tyggetobak og nikotinposer.

 

Kampagnen Det rygende Barn er en del af partnerskabet Røgfri Fremtid, som Sorø Kommune deltager i. Røgfri Fremtid blev lanceret i 2017 af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

 

"Jeg håber, at effekten af statuen bliver den samme her som i andre byer. Nemlig at den inspirerer til gode ideer til, hvordan vi kan slippe af med den kedelige førsteplads som det land i verden med den yngste rygestart," sagde Lars Schmidt, formand for social- og sundhedsudvalget i sin tale ved afsløringen af Det rygende Barn.

 

Forbyd nikotin

Under fredagens morgensamling skrev eleverne ideer og kommentarer ned på postkort og gav dem videre til Trine Kirk Vindfeldt, som er sundhedskonsulent på Sorø Sundhedscenter. Til daglig hjælper hun unge voksne med at komme ud af deres nikotinafhængighed. I fredags fortalte hun eleverne fra udskolingen, hvor utroligt svært det er at stoppe, når man først er kommet i gang. Da hun bagefter kiggede postkortene igennem, var de fyldt med kommentarer som:

 

  • Forbyd nikotin
  • Man skal bare stoppe
  • Sæt prisen op
  • Man kan fjerne tingene

 

Men også:

  • Jeg ryger selv, så jeg er lidt ligeglad
  • Husk, hvis I sætter priserne op, så tænk på de familier, der ikke har så mange penge

 

Billigere at forebygge

Sorø Kommune har valgt at gå med i projektet Røgfri Fremtid af en meget simpel grund: Det er billigere at forebygge end at helbrede:

 

"Vi bruger penge på at forhindre de unge i at begynde at ryge, fordi vi ellers møder dem senere som syge borgere. Det kan simpelthen betale sig at bruge pengene klogere," sagde Mia Linda Møller, der er leder af Sorø Sundhedscenter.

 

Hvis man på den ovenstående baggrund ønsker at holde op med at ryge eller vil bryde sin nikotinafhængighed, så kan man få hjælp til sit rygestop i Sorø Sundhedscenter.

På billedet er Det rygende Barn flankeret af Mia Linda Møller (t.v.) og Trine Kirk Vindfeldt, begge fra Sorø Sundhedscenter.

CORONAVIRUS

Se aktuelle åbningstider og praktiske oplysninger her.