Tandplejehjælp til Rwanda

24. oktober 2018
Sorø Kommune deltager i treårigt udviklingsprojekt om tandsundhed for børn i Rwanda.

Katja vil forbedre tandsundheden i Rwanda

Tirsdag den 23. oktober 2018 sætter lederen af Sorø Kommune Tandpleje, Katja Tøttrup Thor, sig for første gang ind i flyet til Kigali, hovedstanden i Rwanda, hvor hun skal møde sine samarbejdspartnere og introduceres til projektet.

Katja Tøttrup Thor siger:

- Som frivillig faglig projektleder skal jeg blandt andet støtte op om de lokalt ansatte projektmedarbejdere og frivillige i Rwanda omkring forebyggende sundhedsindsatser på skoler og i udsatte familier. Jeg skal holde workshops for lokale sundhedspersoner og nationale beslutningstagere, og jeg skal holde forelæsninger for studerende og lærerpersonale på tandlægeskolen i Rwanda.

Formand for Social og Sundhedsudvalget i Sorø Kommune, Lars Schmidt, siger:

- Jeg synes, det er meget spændende, at lederen af Tandplejen har fået denne mulighed for at arbejde for bedre tandsundhed i Rwanda. Lige som resten af byrådet er jeg optaget af FN's Verdensmål, og Katja Tøttrup Thors engagement i udviklingsarbejdet i Rwanda er et meget konkret eksempel på, at vi fra kommunens side kan gøre en indsats ikke bare i vores eget lokalområde, men også ude i den store verden. Både jeg resten af og Social og Sundhedsudvalget ønsker Katja en god og spændende tur og glæder os til at høre om hendes oplevelser.

Og der er virkelig noget at tage fat på. I Rwanda, som har en befolkning på 12 millioner, findes der kun 27 tandlæger. Samtidig er sygdom i tænder og tandkød den hyppigste årsag til besøg på landets hospitaler.

Fakta

  • Projektet, som Katja Tøttrup Thor, er tilknyttet, drives af Tandsundhed Uden Grænser (TUG), som er en dansk humanitær organisation, der har til formål at forbedre tandsundheden i udviklingslande og sætte tandsundhed på dagsordenen i tæt samarbejde med lokale organisationer og offentlige myndigheder. Læs mere om TUG her: https://www.tug-dk.org/
  • TUG har gennemført udviklingsprojekter i Rwanda siden 2012, hvor fokus har været på forebyggende sundhedsindsatser som tandbørstning og håndvask i skolerne.
  • Projektet, Sustainable Oral Health Activities in Rwanda, løber i tre år. De fleste af Katjas opgaver i projektet vil kunne varetages hjemme fra Danmark, men to gange om året vil hun rejse til Rwanda med projektet.
  • Der bor 12 mio. mennesker i Rwanda. I landet er der 27 tandlæger. Sygdom i tænder og tandkød er den hyppigste årsag til besøg på landets hospitaler.

Kontakt

Søren Wollesen, social- og sundhedschef i Sorø Kommune, 40 84 55 85.
Katja Tøttrup Thor, leder af tandplejen, 29 46 05 86.

Kontakt

Sorø Kommunale Tandpleje

Tlf.: 57 87 67 50
tandplejen@soroe.dk 
ÅbningstiderMandag og tirsdag: 8.00-16.30
Onsdag og torsdag: 8.00 - 15.00
Fredag: 8.00-13.30
Bemærk telefonerne er lukket dagligt mellem 10.30 og 12.30
AdresseRådhusvej 6
4180 Sorø