Lokalhistorie og kulturarv

Siden er under ombygning - vi beklager rodet.

 

Er du historieinteresseret er du kommet til det helt rigtige sted. Vores kommune bugner af historiske steder og personligheder, der har haft stor betydning ikke blot her, men også nationalt.

Besøg et af vores kulturhistoriske museer eller bliv frivillig i en af vores lokalhistoriske arkiver eller foreninger. 

 

Museer


Sorø Museum er en del af Museum Vestsjælland og formidler den lokale kulturhistorie fra den tidlige stenalder til i dag. Museet har til huse i en smuk gammel kro, der blev opført af Christian IV. 

 

Tersløsegaard er Ludvig Holbergs sommerresidens. Hver sommer arrangeres der omvisninger, koncerter og andre aktiviteter med fokus på Ludvig Holbergs tanker og forfatterskab.

 

Kongsgaarden er et unikt kulturmiljø. Den firelængede gård er indrettet som natur-, aktivitets- og formidlingscenter med fokus på livet på landet i midten af 1900-tallet. 

 

Hauchs Physiske Cabinet rummer en enestående samling af fysiske og kemiske apparater. De er alle samlet mellem 1790 til 1815 af kammerherre og overhofmarskal Adam Wilhelm Hauch (1755 til 1838). Siden blev apparaterne købt af Kong Frederik VI i 1815 og skænket til Sorø Akademi i 1827. 

 

Filadelfias Dr. Sells Museum  er en central del af Dianalunds historie og bybillede. Filadelfia blev grundlagt i 1897 af Dr. Adolph Sell. På museet kan du se en del af stifteren lægen Adolph Sell's private møbler og ejendele samt instrumenter og inventar.

 

Kulturen i naturen kan du læse mere om vores spændende historie og finde skrædddersyede cykelruter med historisk indhold.

 

Lokalhistoriske arkiver og foreninger 

I Sorø kommune har vi tre lokalhistoriske arkiver, hvor du kan søge efter egnshistorie, se film og dvd'er eller få oplysninger fra kirkebøger og protokoller gemt på mikrofilm. Du kan også finde information i de topografiske samlinger, i de personalehistoriske samlinger og i arkiverne, der indeholder brochurer, avisudklip, arkivalier og folkefortællinger.

Du kan læse mere på de lokalhistoriske arkivers egne hjemmesider:

På alle 3 arkiver er der mange frivillige, som blandt andet hjælper med at registrere arkivalierne.

Der er også en del lokalhistoriske foreninger, som arbejder med den lokale historie:

  • Lille Anes Venner
  • Pedersborg Sogns Lokalhistoriske forening
  • Ruds Vedby Historie
  • Lokalhistorisk Forening for Lynge sogn (Ka du huske)
  • Gl. Sorø Amts Arkæologiforening
  • Lokalhistorisk forening for Niløse, Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse sogn.

Beslægtede foreninger: