Hjælpemidler
- Du kan få et hjælpemiddel (eller flere), hvis du har en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det vil sige, hvis du har en form for handicap, som begrænser dig i dagligdagen.
- Hjælpemidlet skal kunne afhjælpe følgerne af din nedsatte funktionsevne eller gøre din hverdag lettere - gerne så du bliver mere selvstændig og uafhængig af andre.
- Du kan ikke få et hjælpemiddel, der kun er til motion. Det er f.eks. en trehjulet cykel, gangstave osv.
- Hvis du kun har brug for et hjælpemiddel i forbindelse med en behandling f.eks. på sygehuset, er det behandlingsstedet (sygehus el. skadestue) som skal sørge for de nødvendige hjælpemidler.
- Du skal bruge NemID (virker ikke på mobil).
Syn og hørelse
Syn
Sorø Kommune har indgået aftale med CSU Slagelse om synshjælpemidler. Du skal derfor henvende dig direkte til CSU Slagelse, hvis du har specielle synsproblemer og har brug for synshjælpemidler.
Hørelse
For at søge om høreapparat, skal du kontakte en ørelæge, som foretager en høreprøve og laver en ansøgning. Her kan du vælge en privat udbyder med tilskud eller offentlig (sygehus) med fuld dækning.
Hvis du vælger en privat udbyder, sørger denne for at søge om tilskud til høreapparatet.
Hvis du har brug for rådgivning/ undervisning i brug af dit høreapparat, bestilling af batterier samt andre høretekniske hjælpemidler, skal du kontakte høreomsorgsassistenten.
Kropsbårne hjælpemidler (f.eks. proteser, fodtøj eller inkontinenshjælpemidler)
Kropsbårne hjælpemidler er en fælles betegnelse for hjælpemidler, som bæres på kroppen, f.eks. proteser, fodtøj eller inkontinenshjælpemidler. Herunder er også diabeteshjælpemidler.
Disse hjælpemidler er personlige og ejes af dig. Du skal derfor ikke aflevere dem tilbage, hvis du ikke længere har brug for dem.
Du skal søge om kropbårne hjælpemidler digitalt. Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket.
Nogle af de typer kropsbårne hjælpemidler, du kan søge støtte til, er:
-
ortopædisk fodtøj/indlæg
-
arm- og benproteser
-
støttekorsetter og bandager
-
parykker
-
brystproteser
-
stomihjælpemidler
- inkontinenshjælpemidler (bleer/katetre)
- diabeteshjælpemidler
-
kropsbårne synshjælpemidler til personer med varig øjenlidelse.
For nogle hjælpemidler er der en egenbetaling. Det vil sige, at du selv betaler det årligt regulerede beløb for den type hjælpemiddel, og kommunen giver støtte til resten.
Reparation af hjælpemiddel
Du skal selv sørge for almindelig vedligeholdelse og driftsudgifter i forbindelse med brugen af dit hjælpemiddel. Det kan f.eks. være udskiftning af dæk og slanger på kørestole (vær opmærksom på at trykket i dækkene på en kørestol har betydning for om bremserne virker), forsåling af sko, efterspænding af skruer, rengøring mv.
Du kan få hjælp til nødvendige reparationer af et hjælpemiddel ved at henvende dig til Team Hjælpemidler på tlf.: 57 87 62 20 eller mail socialservice@soroe.dk.
Forbrugsgode som hjælpemiddel
I visse tilfælde kan et hjælpemiddel betegnes som et forbrugsgode. Et forbrugsgode er et produkt, som er fremstillet med den almindelige befolkning som målgruppe. Det vil sige, at alle har mulighed for at købe produktet, f.eks. en elscooter. Produktet er altså ikke fremstillet specielt med henblik på at afhjælpe en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Du kan få tilskud til hjælpemidler/forbrugsgoder som koster over 500 kr., hvis du opfylder betingelserne for bevilling af et hjælpemiddel. Tilskuddet er som udgangspunkt 50 procent af prisen på et standardprodukt.
Aflevering af hjælpemidler
Har du ikke længere har brug for det hjælpemiddel du har lånt skal det afleveres tilbage. Det gør du ved at kontakte Sorø Kommunes hjælpemiddeldepot på tlf. 57 87 67 95
Hjælpemidler under ferie- og weekendophold
Du kan ikke få et hjælpemiddel (f.eks. en kørestol), som du kun har brug for i forbindelse med ferie- og weekendophold.
Det er muligt at leje hjælpemidler hos private firmaer eller forretninger, men det er noget, du selv skal stå for.
Hvis du har et hjælpemiddel, der ikke umiddelbart kan medbringes, skal du kontakte Team Hjælpemidler på tlf.: 57 87 62 20 eller mail socialservice@soroe.dk for eventuelt at låne et ekstra hjælpemiddel. Hvis du får besøg af en person, der bruger et hjælpemiddel, som ikke umiddelbart kan medbringes, er det den kommune, som vedkommende bor i, som du skal kontakte.
Frit valg af leverandør
Der er mulighed for, at du selv kan vælge, hvor du køber dit hjælpemiddel. Med 'Fritvalgsordningen' kan du vælge et produkt fra en privat forhandler.
Du kan dog højst få refunderet et beløb svarende til den pris, kommunen kunne have anskaffet hjælpemidlet til, og hjælpemidlet må ikke være identisk med det hjælpemiddel, som kommunen kan skaffe.
Hvis du ønsker at benytte Fritvalgsordningen, skal du kontakte Team Hjælpemidler på tlf.: 57 87 62 20.
Tro - og loveerklæring
Tro og loveerklæring, nye ansøgninger
I enkle og entydige sager om støtte til hjælpemidler og forbrugsgoder, kan der træffes afgørelse alene på baggrund af din ansøgning. I de tilfælde skal din ansøgningen indeholde de oplysninger, der er nødvendige for afgørelsen, en tro - og loveerklæring om rigtigheden af disse oplysninger samt eventuelt anden relevant dokumentation herfor.
Det kan være nødvendigt at indhente yderligere oplysninger, hvis vi skønner, at det er nødvendigt, også selvom du har underskrevet en tro- og loveerklæring
Du kan finde tro - og loveerklæringen på borger.dk når du trykker på "Søg om hjælpemiddel".
Tro og loveerklæring, reparation og udskiftning
Der kan ydes hjælp til reparation og udskiftning af dine bevilgede hjælpemidler samt reservehjælpemidler efter behov.
Hvis du fortsat har behov for det pågældende hjælpemiddel og din funktionsnedsættelse i al væsentlighed er uændret siden seneste afgørelse, kan du vælge at gøre brug af en tro - og loveerklæring. Hvis du har underskrevet en tro - og loveerklæring skal der træffes afgørelse om udskiftning af bevilgede hjælpemidler uden, at der indhentes yderligere oplysninger.
Der kan desuden træffe afgørelse om reparation af et hjælpemiddel på baggrund af en tro - og loveerklæring fra dig.
Der kan kun anvendes en tro - og loveerklæring på hjælpemidler bevilget efter servicelovens § 112, hvorimod den ikke gælder for forbrugsgoder bevilget efter servicelovens § 113. Dette gælder også i de tilfælde, hvor et forbrugsgode udelukkende fungerer som et hjælpemiddel for dig.
Hvis der er sket ændringer i din funktionsnedsættelse, lovgivningen på området eller kommunens serviceniveau kan fremgangsmåden med tro - og loveerklæring ikke anvendes. I disse tilfælde skal sagen oplyses efter de almindeligt gældende regler.
Du kan finde tro - og loveerklæringen på borger.dk når du trykker på "Søg om hjælpemiddel".
Kontakt
Man-fre: 11.00-12.00
4180 Sorø