Bygge- og anlægsaffald
- Hvis du er ved at rive ned eller renovere, skal du anmelde dit
bygge- og anlægsaffald til kommunen.
- Dog kun hvis der er mere end 1 ton affald, eller hvis arbejdet berører mere end 10 m2.
- Det gælder både for private og erhverv. - Husk at du først må køre dit bygge- og anlægsaffald væk tidligst 14 dage efter anmeldelsen, så Sorø Kommune har tid til at behandle din sag.
- Er bygningen opført eller renoveret i perioden 1950-1977, skal
du screene bygningen for PCB-holdigt materiale, når du anmelder
bygge- og anlægsaffald.
Hvis screeningen viser, at der er PCB i bygningen, skal du kortlægge og anmelde det PCB-holdige affald.
- Renovering omfatter også malerarbejde udført i perioden.
- Læs yderligere om at kortlægge og anmelde det PCB-holdige affald - Hvis du vil genbruge materiale fra nedrivnings- eller
byggeaktivitet, skal du også meddele dette til kommunen.
- Bemærk at affaldet må ikke indeholde forurenende stoffer som f.eks. imprægneret træ, PCB-fugemasse, tjære, sod, rester af maling og lak.
- Husk at have alle oplysningerne om affaldet.
- Du skal logge på med NemID.
- Hvis linket ikke virker, så prøv at opdatere din browser til nyeste udgave.
Farlige bygningsmaterialer
Når du renoverer og/eller nedriver, skal du være særlig opmærksom på bygningsmaterialer, der indeholder miljøproblematiske stoffer, f.eks. PCB, bly og asbest. Visse stoffer er i høje koncentrationer farligt eller miljøskadeligt affald og skal derfor håndteres efter særlige regler.
Reparation, vedligeholdelse og fjernelse af materiale, der indeholder asbest, PCB og bly, skal ske i henhold til Arbejdstilsynets anvisning.
Læs mere om asbest, bly og PCB
Asbest
Asbestfibre kan være mikroskopisk små og trænge ned i lungernes mindste dele. At indånde støv fra asbest kan bl.a. forårsage forskellige typer kræft. Det er bl.a. derfor, at der fra mange sider er fokus på at håndtere asbestaffald korrekt.
Da asbest og asbestholdige materialer er sundhedsfarlige skal asbestaffald fra nedrivning og lignende aktiviteter anmeldes til kommunen.
Hvad er asbestaffald?
Asbestaffald opdeles i tre kategorier, der ikke må sammenblandes eller blandes med andet affald af hensyn til både miljø og økonomi.
- Asbeststøv, stærkt støvende asbestholdigt affald, filtre og lignende - Asbeststøv - Filtre og asbestrester fra tagarbejde - Opfej, beskyttelsesdragter og andet støvende materiel fra asbestarbejde - Slam fra højtryksrensning af asbestholdige tage - Støvsugerposer fra asbestarbejde.
- Asbestholdigt affald, der kan støve - Beskadigede og knuste hårde eternitplader - Beskadigede bløde væg- og loftsplader med asbestfibre - Asbest fra rørisolering og pakninger.
- Ikke støvende asbestholdigt affald - Hele ubeskadigede plader med asbestfibre (hårde eternit, væg- og loftsplader) - Hele ubeskadigede altankasser - Lignende udendørs eternitplader - hele og hårde.
I praksis er det vanskeligt at håndtere asbestplader uden, at de går i stykker eller brækker - hele ubeskadigede plader skal forstås som plader, hvor der kun er borehuller, eller hvor mindre hjørner er knækket af.
Er der asbest i mit tag?
Der er asbest i tageternit produceret frem til 1984, og der kan være asbest i plader der er producerret frem til 1988. Du ser om dit bølgeeternittag har asbest ved at tjekke oversiden af tagpladerne. Her vil der være trykt et nummer med 5-10 cifre. Hvis det første tal er 0 eller 1, indeholder tagpladen asbest. Hvis det første tal er 4 eller 5, er der ikke asbest i taget.
Hvordan håndteres asbestaffald?
Asbestaffald skal håndteres og bortskaffes som farligt affald.
Virksomheder skal aflevere asbeststøv og støvende asbestholdigt affald dobbeltemballeret i plastposer på støvtæt måde.
Virksomheder skal sikre, at ikke-genanvendeligt farligt affald
afleveres til et anlæg, som har en miljøgodkendelse, og som er
godkendt til at modtage asbest.
Mindre mængder asbestaffald kan afleveres på genbrugspladsen
(virksomheder må aflevere op til 200 kg farligt affald om
året).
Læs
Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionens vejledning
Læs
mere på Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionens
hjemmeside
Bly
Bly har bl.a. været brugt i maling og glasurer og kan derfor i dag findes i byggeaffald. Det stammer fra byggerierne fra før midthalvfjerdserne. Ofte er det blyholdige malingslag malet over eller mellem flere lag maling uden bly.
Sorø Kommuner anvender samme grænseværdier for bly i bygge- og anlægsaffald som Københavns Kommune anvender.
- Når bygge-og anlægsaffald anses for at være rent, er blyindholdet under 40 mgPb/kg.
- Når det er forurenet med bly er grænseværdierne imellem 40 mgPb/kg til 2.500 mgPb/kg og skal til specialbehandling/deponi.
- Er der mere end 2.500 mgPb/kg i affaldet, er det farligt affald og skal destrueres hos NORD.
Derudover har Arbejdstilsynet regler for arbejde med blyholdigt
affald, som altid skal følges.
Læs
Nedrivnings- og Miljøsaneringssektionens vejledning for
blysanering
PCB
For bygninger opført eller renoveret i perioden 1950-1977 gælder der særlige regler, idet disse bygninger skal screenes for PCB-holdigt materiale inden et nedrivnings- eller renoveringsarbejde påbegyndes.
PCB-holdigt affald skal altid sorteres fra andet affald på byggepladsen og håndteres særskilt. Det må IKKE genanvendes, det skal som udgangspunkt destrueres - alternativt deponeres.
Kontakt
Tors: 10.00-17.00
Fre: 10.00-13.00
4180 Sorø
Mere info
Energirenovering
Få overblik over din boligs energitilstand og forslag til konkrete energiforbedringer.
Hav din el-, vand- og varmeregning fra sidste år parat, inden du går i gang.