Danmarks Vildeste Kommune

Naturen er i krise og tusindvis af dyre- og plantearter risikerer at uddø, fordi der er mangel på levesteder.

Derfor har miljøministeren igangsat kampagnen: 'Sammen om et VILDERE Danmark', som skal motivere og inspirere danskerne i kampen for mere vild natur i Danmark. I fællesskab skal vi vende tilbagegang til fremgang.

Miljøministeren udsendte den 5. februar 2021 breve til landets 98 kommuner, hvor hun opfordrede dem til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Sorø Kommune deltager i dysten.

Her på siden vil kommunen samle op på alle de vilde tiltag, der foregår rundt om i kommunen på kort, i fotos og beskrivelser.

Det Vilde Sorø Kort nederst på siden viser kommunens og borgernes nuværende tiltag for et Vildere Sorø.

Alt hvad Sorøs borgere, virksomheder, foreninger m.v. bidrager med i 2021-22, som viser vej mod mere biodiversitet, skal gerne med på kortet. Sammen kan vi italesætte og give naturen mere plads i vores kommune.

Vil du have dit vilde initiativ på Det Vilde Sorø Kort?

Registrer dit vilde initiativ her under emnet DK VILD
  • Eller download appen "Tip Sorø" der hvor du henter dine apps. Tip derefter om dit vilde initiativ i appen under emnet DK VILD 
  • Beskriv dit projekt, giv det et navn og vedhæft et billede

Det vilde år 2021

Sorø Kommune gik ind i konkurrencen med det mål, at året 2021 skulle bruges på at få Sorøs borgere store som små til at få øjnene op for den vilde natur og for, hvor vigtigt det er, at passe på den.

Den 14. maj fik Sorø besøg af Miljøministeren, der i forbindelse med konkurrencen besøgte kommunen for at høre, hvordan vi ville sikre, at Sorø bliver den Vildeste Kommune. I den forbindelse gæstede ministeren børnehaven Holberghaven for at se, hvordan de mindste bliver intorduceret til naturemnet.

Sorø Summer

Konkurrencen blev startskuddet til at Sorø Kommune i samarbejde med Kongskilde Naturcenter tilbød undervisningsforløbet Sorø Summer til skoler og dagtilbud i kommunen.

I forløbet adopterer børn i skoler og daginstitutioner en bi. Herefter skal de gennem fire missioner hjælpe bien med at få et sted at bo, noget at spise og noget at drikke.

Folkemøde Sorø

Ved Folkemøde Sorø deltog kommunen med en DK-VILD stand, hvor man kunne komme forbi og få snak om, hvad man selv kunne bidrage med af tiltag i sin have. Derudover blev der uddelt frøposer med Sorø Kommunens blomsterfrøblanding samt "Her er haven vild" skilte, hvis man registrerede sin have på Det Vilde Sorøkort (se kortet nederst på siden).

Fra at have 11 registreringer på Det Vilde Sorøkort inden folkemødet er vi nu oppe på 100 registreringer, der dækker hele kommunen. 

Lokalråd, virksomheder og grundejerforeninger  

Kommunen har været i dialog med flere lokalråd og grundejerforeninger, der ønskede flere blomstrende plæner og markstriber i deres nærområde. Enkelte steder er det lykkes at få igangsat konkrete projekter. Vi vil stadig rigtig gerne dele skilte ud, så kontakt os gerne på dmes@soroe.dk.

Sorø Kommunens egne arealer

I år har kommunen udlagt og tilsået alle kommunale rundkørsler samt flere mindre arealer med vilde blomsterfrø og ændret til ekstensiv drift med en årlig slåning. 

I 2022 går vi efter, at det lykkes at skabe flest mulige vilde tiltage for dyr og planter på fællesarealer i by og på land, så vi til Folkemødet i september har et fuldt Vildt Sorøkort!

Vild Julekalender

I forbindelse med konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste kommune har miljøministeriet lavet en julekalender, som sætter spot på den vilde natur, og hvordan alle kan bidrage til at gøre Danmarks natur vildere og rigere. Følg med i julekalenderen på www.dkvild.dk/julekalender.

Dette gør Sorø Kommune for at gøre plads til naturen

Hvad kan du som haveejer gøre?

Hvad kan du som virksomhed eller grundejerforening gøre?

Hvad kan I som et lokalt netværk gøre?

Nyttige links

Kontakt

Teknik, Miljø og Drift

Tlf.: 57 87 60 00
natur@soroe.dk 
ÅbningstiderMan-ons: 10.00-13.00
Tors: 10.00-17.00
Fre: 10.00-13.00
AdresseRådhusvej 8
4180 Sorø